sourze.se
Staty föreställande Leonid Brezjnev (Foto: Public domain via Wikimedia Commons)

Staty föreställande Leonid Brezjnev (Foto: Public domain via Wikimedia Commons) 

Sovjetledare är populära i Ryssland

Gorbatjovs och Jeltsins låga siffror måste nog tillskrivas det kaos som omläggningen av ekonomin förorsakade. Att Gorbatjov gav upp imperiet tolkas negativt, och dessutom höjde han priset på vodka så att ryssarna inte skulle supa ihjäl sig.

I en artikel i DN den 12 juli med rubriken ”Ny vår för Sovjettidens hånade ledare" redogör Ingmar Nevéus  för en opinionsundersökning som visade hur stor andel av ryssarna som ser positivt på ledarna i dag.
 

Högst anseende med 56 procent hade Leonid Brezjnev som var ledare mellan 1964 och 1982. På andra plats kommer Vladimir Lenin med 55 procent. Han var ledare mellan 1917 och 1924. På tredje plats med 48 procent kommer den siste tsaren Nikolaj II som regerade mellan 1894 och 1917, På fjärde plats kommer Nikita Chrusjtjov med 45 procent. Han regerade mellan 1953 och 1964. De sista platserna med 22 procent fick Michail Gorbatjov som regerade mellan 1985 och 1991 och Boris Jeltsin som regerade mellan 1991 och 1999.
 

Med tanke på den antikommunistiska propaganda som förts i Ryssland under ett kvarts sekel är utslaget i opinionsundersökningen sensationellt. Särskilt Brezjnevs plats i toppen är anmärkningsvärd med tanke på att hans regeringstid betraktades som en stagnationsperiod. och att han startade Afghanistankriget.

Att Stalin åtnjuter så stor uppskattning får nog tillskrivas hans insats i kriget mot det nazistiska Tyskland. Gorbatjovs och Jeltsins låga siffror måste nog tillskrivas det kaos som omläggningen av ekonomin förorsakade. Att Gorbatjov gav upp imperiet tolkas som negativt, och dessutom höjde han priset på vodka.så att ryssarna inte skulle supa ihjäl sig.

 

 


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 19 jul 2013 07:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: