sourze.se
Artikelbild

Trams om bot och bättring

Har ärade ärrade läsare kommit i kontakt med något medicinskt preparat med särskilt komiskt namn? Verruxin, Sopiklon eller Orudis är snälla exempel. Metadon avses mäta dånet i huvudet? Skämt åsido.

Var glad för att du inte är en medicin.

Då skulle du tvingas heta nästan vad som helst, ett löjligt trestavigt namn. Herr och fru Primperan. Kanske Magnestofil? En trestavig stapplande kombination gäller oftast när de miljardgenererande företagens riskkapitalister döper sina nya preparat. Läkemedelsjättarna påstås använda sig av staber som består av språkligt och vetenskapligt väl bevandrade forskare när namnet på ett nytt preparat skall marknadsföras. Det gäller att antyda medlets användningsområde. Inte övertydligt, väldigt soft och folkligt. Humoristiska utspel av typen den lille blå försåtlige Iprenmannen går inte alltid hem hos konsument och ordinerande läkare.

Visste ni förresten att han heter John Neumann (nej inte läkaren, jag talar om allas vår Iprenman) och är bekännande hindu, bosatt i Stockholm. Iprens reklambyå har bytt strategi och har lovat att marknadsföra preparatet utan denne lustige lille man. Han tog inte beskedet speciellt hårt - livet går vidare säger han, kanske med en något förändrad personlig ekonomi. Och några Ipren vid behov lättar säkert upp.

Tavegyl på er. Lithionit 42 mg. Atarax, Gaviscon och Loretadin samt ett par Sobril. Samt några Orudis Retard. Välj styrka på pillren efter behag eller doktorns humör och dagsform. Blandas i mixern med en kaffekopp Renat brännevin och körs i en minut. Intages raskt med klädnypa hårt för näsan. För att kunna sväljas utan kräkreflexer ta först en msk Primperan. Jag vet inget om effekten på denna min innovativa läkemedelscocktail men berätta gärna när ni vaknar. Om ni vaknar.

Dumt sagt kanske - men är det inte lite av känslan vi har när vi fått förskrivet ett nytt läkemedel? Vad händer med mig efter detta?

Har ärad läsare kommit i kontakt med något preparat med särskilt korkat namn? Verruxin, Alvedon eller Kåvepenin är snälla exempel.

Elaka fästingbett botas med penicillinbaserade bekämpare med lustiga namn, ofta Kåvepenin. Penicillinet är helt säkert en av vetenskapens välsignelser. Så länge våra vanligaste baciller inte utvecklar motståndskraft mot preparatet.

Detta mitt raljerande med läkemedelsbranschen och dess marknadsföring bör inte tas som kritik av en bevisat omfattande och seriös forskning. Jag tvivlar inte heller på intresserade läkares ordinationer av preparaten till behövande patienter. Jag har bara känt ett behov att skoja med preparatens dopnamn, som Amlodipine eller Losartan. För att inte tala om Simidon. Eller Clopidogrel Krka. Och Varan - bits inte dom?

Men cancerns gåta kvarstår, ett djävulens kors att bära. Cellgifter eller strålning gäller, inget nytt under solen och den blyga bär peruk. För att håret fallit av eller att få ett bättre skydd mot hudcancer? Just until The Bitter End.


Stöd Cancerfonden


 


Om författaren

Författare:
Lennart Lundwall

Om artikeln

Publicerad: 18 jul 2013 11:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: