sourze.se
Artikelbild

Statssubventioner till körkortsutbildning

Idag kan många nyblivna vuxna brottas med en ekonomi som inte tillåter dem skaffa körkort. Körkortet bidrar till en rörelsefrihet och är en extra merit i jobbsökande.

Ett körkort är ett krav inom många arbetsområden och ett måste för den nyblivna vuxna för att denne skall kunna leva in sin nya roll och känna sig vuxen.

Tyvärr finns det många nyblivna vuxna som inte alls har den möjligheten på grund av sin ekonomi. Ett körkort är lik en utbildning, en merit som man skall ha att kunna falla back på. Inom hemkörnings-, taxi-, diverse post- och levereringsbranschen krävs ett B-körkort. Det finns även de jobb som kräver ett B-körkort (motsvarande bilkörnings) för att man skall kunna, med hjälp av arbetsgivaren, vidareutbilda sig och inneha mer kompetens. På rak hand skulle jag kunna tänka mig andra transporttjänster såsom SL.

Ett förslag som jag har lagt fram inför Ung Pirats Förbundskongress 2012 var att staten skulle subventionera körkortsutbildningen för nyblivna vuxna mellan 18 till 21 år. Ett förslag som jag kommer att lägga fram inför nästa års kongress kommer att vara att nyblivna vuxna mellan 18 till 20 år, utan något tidigare avtjänat straff och med en familjeinkomst som sammanlagd inte når en viss summa, skall få hjälp från statens sida till att kunna införskaffa sig ett intensivt körkortspaket.

Detta vore bra därför att ett intensivt körkortspaket kan idag uppgå till 12 000 kronor på vissa ställen, samt att det skulle minska ungdomsbrottsligheten och locka fler ungdomar ut ur gäng- och drogträsket när de har en belöning att se fram emot. En annan positiv aspekt av förslaget är den att ungdomarna ges möjligheten att kunna fullfölja en körkortsutbildning, utan att den, för sakens skull, skulle kosta familjen någonting, samt att ett och annat jobb än vad de tror sig kunna få anställning på kan vänta runt hörnet, för då spelar inte alltid ens utbildning lika stor roll som meriten att inneha ett körkort istället gör.

Enligt Arbetsförmedligen rör det sig om hundratals jobb inom Sverige.

I och med körkortet ökar rörelsefriheten och ens roll som nybliven vuxen stärks, och självförtroendet kommer att öka då man inte alltid kommer att behöva tränga sig in i en buss eller tunnelbanevagn fullt med främmande människor. Samtidigt är körkortet ett mål i livet som många vill se uppfyllas förr eller senare, så varför inte ge dessa nyblivna vuxna chansen att göra det?


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 16 jul 2013 12:01

Fakta

Jag är en 23 åring studerande till Systemutvecklare samt medlem i Ung Pirat och Piratpartiet.
Jag har vid två tillfällen invalts som kongressombud till förbundskongressen, vilket är det högst beslutande organet inom Ung Pirat.

Jag vill påbörja en debatt som behövs ifall förslaget skall få stöd inom förbundet och för att sedan kunna driva detta till att moderpartiet skall bedriva sakfrågan. föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: