sourze.se
Artikelbild

"Jag tänker bara på ditt bästa"

Om man är tjock så är det plötsligt fritt fram att göra narr av en och även komma med åsikter om ens kropp under beskyddet av förklaringar så som ”men jag säger det bara för DIN skull”.

Jag har varit tjock så länge jag kan minnas. Inte kraftig, mullig, kurvig eller annan valfri ”finare” synonym en nu kan komma på. TJOCK. Detta har, som ni säkert kan räkna ut, plågat mig hela mitt liv fram tills ganska nyligen. Jag har alltid fått höra att jag borde tänka på vad jag äter, att jag kanske inte borde ta den där extra kanelbullen, att jag borde motionera mera. Jag har fått tips på olika bantningsmetoder och dieter utan att jag bett om dem och sedan har jag fått sneda blickar och djupa suckar till svar när jag förklarar att jag inte kunde hålla dieten.

När jag klagat på att folk hela tiden tjatar om att jag måste gå ner i vikt så får jag alltid samma svar: ”Jag tänker bara på ditt bästa”. Det komiska med detta är att jag alltid har varit frisk som en nötkärna. Jag har aldrig haft hälsoproblem kopplade till min övervikt. Ändå pratar alla alltid om att jag är ohälsosam eftersom att jag är överviktig. På grund av detta tycker jag att vi nu ska prata lite om utseendehets.

Som kvinna i dagens samhälle finns det otroligt många krav en ska uppfylla utseendemässigt för att kunna räknas som ”riktig kvinna”. En ska vara smal, men inte för smal. Ha vackert, slängande hår, vara vacker/snygg/sexig, ha bra hållning, vara vältränad men inte så att musklerna syns för mycket. Bara för att nämna några exempel.

Alla dessa krav ger kvinnor, framför allt unga tjejer, otroligt mycket ångest. Om en inte passar in i mallen för hur en som kvinna ska se ut, då har en genast inget värde. Och om en dessutom är tjock så är det plötsligt fritt fram att göra narr av en och även komma med åsikter om ens kropp under beskyddet av förklaringar så som ”men jag säger det bara för DIN skull”.

Denna synen och dessa krav som finns på kvinnor måste försvinna nu, helst redan igår. Ingen har rätt att försöka bestämma över någon annans kropp, eller ens uttrycka sina åsikter om den om inte personen bett om det. Detta gäller inte bara oss som medmänniskor, det borde även gälla media.

Du hjälper inte på något sätt när du kommenterar någons kropp. Du bidrar endast till förtrycket av kvinnor som ej passar in i normen när du drar tjockisskämt. Du gör absolut ingen nytta när du säger att ”kvinnor ska ha kurvor” eller ”skinny is the new black”. Alla måste få se ut som de vill och känna sig bekväma i den kroppen de har utan att skämmas.

Och en sak till: Ordet tjock är ett adjektiv, alltså en beskrivning av någonting. Trots att det är den klangen ordet har fått i dagligt tal, så är tjock inte synonymt med ful. Glöm inte det. 


Om författaren

Författare:
Nathalie Arvidsson

Om artikeln

Publicerad: 15 jul 2013 16:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Nyckelord
Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: