sourze.se
Foto: News Øresund – Johan Wessman

Foto: News Øresund – Johan Wessman 

Almedalen är mer än rosémingel och självupptagna journalister

Det allra finaste den här veckan var ändå Sverigedemokraternas dag. Ni gapar kanske och undrar om jag drabbats av värmeslag, men det ni som var på fastlandet möjligen inte vet är att SD:s dag förvandlades till en dag av tolerans.

Visby är en mycket vacker stad med många gamla ruiner, och inte att förglömma - ringmuren. En gång i tiden var Visby en av Europas viktigaste handelsstäder. Nuförtiden känns det mest som att staden är känd för tre vitt skilda veckor: Almedalsveckan, Stockholmsveckan och Medeltidsveckan. Och för mig kommer Visby alltid vara detta: Branta backar, stress och nya möten.

Almedalen är faktiskt mer än bara rosémingel och självupptagna journalister. Det är också ungdomsorganisationer, aktivister, nyfikenhet, nya kunskaper och nya erfarenheter. Det är många som lägger fokus på vimlet av lobbyister men jag tycker att vi kan bortse från dem en stund och se till vad Almedalen kan vara även för ”vanligt folk”. För nog kan vilken vanlig ”Svensson” som helst, oavsett om hen bor i Gnarp eller Husby, finna värde i det kunskapsutbyte som sker de här åtta dagarna på Gotland.

Men. Det allra finaste den här veckan var ändå Sverigedemokraternas dag. Ni gapar kanske och undrar om jag drabbats av värmeslag, men det ni som var på fastlandet kanske inte vet är detta: SD:s dag förvandlades till en dag av tolerans. SD:s dag förvandlades till en dag av motreaktion med otaliga seminarier om antirasism. Och det gjorde mig så otroligt glad. Jag hoppas bara att nästa år blir motreaktionerna större även övriga dagarna, för trots allt finns det rasism som präglar politik även från andra riksdagspartier. Jag hoppas att vi inte blir blinda för det bara för att vi koncentrerar oss på det allra självklaraste, det som syns tydligast. På samma sätt hoppas jag att vi inte normaliserar vår syn på SD bara för att Svenskarnas Parti syns och hörs allt mer.

Det går att problematisera fram och tillbaka, hit och dit. Men den som säger att Almedalsveckan inte är för alla – hen har aldrig varit där. Hen har aldrig sett det myller av människor, den blandning av erfarenheter, som trängs på väldigt liten yta. Och jag hoppas att de som avskyr Almedalsveckan allra mest, fast de aldrig varit där, nästa år tar chansen. Och jag hoppas ännu mer på detta:

Att 2015 är Almedalsveckan bara fem dagar lång.

Och med det säger jag tack för att ni läst mina texter och följt min vecka på Gotland. Vem vet, kanske vi ses igen nästa år?

Veckans bästa: Att träffa twittraren @marrenad. En oerhört stark och inspirerande tjej som är en av mina nya förebilder.

Veckans sämsta: Svenskarnas Parti. Och Sverigedemokraternas gööööörfula tröjor!

Veckans roligaste: Att dissa rosémingel för att istället titta på finsk dokumentär med min tillfällige roomie. Mingel är inte min grej, helt enkelt.

Veckans glass: Yoghurt/Körsbär.



 


Om författaren

Författare:
Anny Berglin

Om artikeln

Publicerad: 08 jul 2013 12:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: