sourze.se
Svenskarnas parti i Almedalen (Foto: Anny Berglin)

Svenskarnas parti i Almedalen (Foto: Anny Berglin) 

Hör antidemokrater verkligen hemma i Almedalen?

Om ett parti vill avskaffa demokratin, ska de verkligen få delta i en festival för demokrati? Lägger vi också till det faktum att de under veckan hamnat i slagsmål och gjort sitt bästa för att störa statsministerns tal, så undrar jag verkligen vilket värde deras närvaro egentligen tillför.

Almedalsveckan. Sju dagar när folk utklädda till bananer delar ut fairtradefrukt, ungdomsorganisationer minglar med politiska höjdare och journalister trängs med varandra bland igelkottar och murgröna på Gotland.

En demokratifestival, kallade någon det häromdagen. Och jag är nog benägen att hålla med om den benämningen - med ett undantag.

Nu kommer jag att gå ur min korrespondentroll en stund, och skriva några högst personliga reflektioner. För mitt bland aktiva antirasister, nykterister, kapitalister och en hel mängd andra sorters "-ister" har också en bunt nazister fört fram sitt budskap under veckan.

Jag talar om Svenskarnas parti. Och jag kan verkligen inte låta bli att undra: Hör de verkligen hemma här? Demokrati, javisst. Men tycker de själva att demokrati är en bra, viktig och fin tanke?

Svenskarnas parti skriver på sin hemsida att ”Sverige skall även i framtiden vara svenskt: Endast människor som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet, där de etniska svenskarna ingår, skall kunna vara svenska medborgare.” De skriver vidare att ”Sverige skall styras av svenskarna: Icke-svenskar skall ej tillåtas ha maktpositioner inom det svenska samhället.”

Låter det demokratiskt? Nej, det gör ju inte det. Men det är inte så konstigt, för SvP vill avskaffa demokratin:

”Det demokratiska systemet är en av huvudanledningarna till den kaosartade situation som börjar sprida sig allt mer då dagens statsskick bygger på ansvarslöshet, egoism och folksplittring, vilket har möjliggjort inflytande för allehanda särintressen på bekostnad av allmänhetens dito.”

Så jag frågar igen. Om ett parti vill avskaffa demokratin, hör de verkligen hemma på en festival för demokrati? Lägger vi också till det faktum att de under veckan hamnat i slagsmål och gjort sitt bästa för att störa statsministerns tal, så undrar jag verkligen vilket värde deras närvaro egentligen tillför.

Nu kommer jag säkerligen bli kallad för både antidemokrat och yttrandefrihetstystare av meningsmotståndare från den lite... brunare sidan. Det kan jag ta, för jag vet att det inte är sant. För yttrandefrihet är inte samma sak som att få framföra sin åsikt i alla sammanhang. Demokrati är inte samma sak som rätten att alltid få närvara.

Det finns dock fler problem med SvP:s närvaro på Gotland den här veckan. De flyttar fokus. Med all rätta så har många diskussioner rört just nazisternas närvaro, på bekostnad av diskussioner om Sverigedemokraterna. Och de senare sitter trots allt i riksdagen, de har den riktiga makten - och vi får inte glömma att de också är ett extremt parti som inte tycker att Sverige är ett land för alla.

Vi får aldrig någonsin tillåta att vår syn på Sverigedemokraterna normaliseras i takt med att nazister som Svenskarnas parti syns mer och mer. Och innan någon får en hjärnblödning: nej, jag säger inte att SD och SvP är samma sak. Jag säger att det finns grader i helvetet.

Vad min lösning är? Jag vet inte. Jag kanske inte har någon. Men jag vill att vi diskuterar saken. Egentligen kokar det ju faktiskt ner till det här: Vi kanske inte borde vänta tills de heilar och iklär sig bruna uniformer, innan alla inser att nazistiska partier inte hör hemma på politikerveckan i Almedalen.

Vad kan vi då göra för att hindra odemokratiska partier som Svenskarnas parti att ta plats här? Tja, den antirasistiska demonstrationen som genomfördes igår tycker jag är ett gott exempel. När hundratalet engagerade människor ställer sig i en ring runt SvP:s talare, vänder ryggen till och tysta hand i hand bildar en mur mot intoleransen och antidemokratin, då har vi ändå lyckats.

För det värsta vi kan göra är att börja använda samma metoder som de, med våld och skrämselaktioner. Möt dem med tystnad, möt dem med förakt. Men möt dem aldrig, aldrig med våld och antidemokratiska metoder. För gör vi det, då vinner de.
 


Om författaren

Författare:
Anny Berglin

Om artikeln

Publicerad: 06 jul 2013 13:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: