sourze.se
(Foto: Anny Berglin)

(Foto: Anny Berglin) 

Sjöstedts tal engagerade inte hela vägen

Självfallet är Vänsterpartiet starkt och Sjöstedt är en god ledare. Men förlåt Jonas, du låter väldigt monoton när du pratar. Det blir helt enkelt lite svårt att fokusera efter en stund...

Morgonen började grå och dagen fortsatte sedan ungefär på samma sätt med regn och regn och lite mer regn. Men till kvällen, såsom på givet tecken, klarnade det upp och solen kikade fram för att värma våra frusna kroppar. Eller som kvällens talare, Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, uttryckte det: Efter regn kommer sol, efter Reinfeldt kommer rödgrönt.

Han öppnade starkt genom att prata om det inget annat parti vågat prata om: Feminism. Han berättade om sina tvillingar, en pojke och en flicka, och om hur världen formades olika för dem beroende på deras kön. Han pratade om löneskillnader, könsroller och att kvinnors arbete värderas lägre. Och när han konstaterar att rasism, hat mot kvinnor och hat mot HBT-personer ofta hänger ihop, och att det är sånt som Sverigedemokraternas hejaklack använder sin tid åt till att skriva och sprida på nätet... tja, då rös iallafall jag.

Jonas Sjöstedt sa att han vill bo i ett Sverige där kvinnor och män, flickor och pojkar, får samma möjligheter och chanser. Och det vill jag också.

Sedan kom Vänsterpartiets kanske starkaste frågor; privatisering och utförsäljningar. Som exempel togs "Alby är inte till salu" och Serafen. Men nånstans slutar jag lyssna. Inte för att det är ointressant, för det är ett väldigt bra tal, utan för att Jonas har så väldigt monoton röst. Det är svårt att hålla fokus och jag fick även känslan av att publiken var lite oengagerad. Eller så är det helt enkelt så att Vänsterpartiets anhängare inte behöver applådera med hela kroppen, som Sverigedemokraterna gör, utan att de är självsäkra nog att klappa lagom?

Men självfallet är Vänsterpartiet starkt och Sjöstedt är en god ledare. Att Vänsterpartiet är det enda partiet som är emot vinster i välfärden är troligtvis väldigt positivt för dem. Precis som han kunde konstatera under talet så säger de ifrån tillsammans med en stor majoritet av svenska folket, och det är inget dåligt sällskap.

Att de dessutom vågar lansera ett förslag om att ändra grundlagen för att införa ett skydd för det vi äger gemensamt, tycker åtminstone jag, tyder på stort självförtroende.


Dagens garv: Inget. Och inte på grund av tråkigt tal, utan på grund av att det liksom inte behövdes skojfriskhet och höhö-flirtar för att göra talet innehållsrikt.

Dagens gäsp: Förlåt Jonas, men du låter väldigt monoton när du pratar. Det blir helt enkelt lite svårt att fokusera efter en stund...

Dagens applåd: Angående försäljningen av Vårdcentralen Serafen i Stockholm - ”Moderaterna kallar det här för avknoppning. Jag gissar på att förskingring låter lite sämre”.

Betyg: En vänstertapir som tänker på Jimmie Åkesson. 
(Tapirdesign: Kim Ahola)


Om författaren

Författare:
Anny Berglin

Om artikeln

Publicerad: 05 jul 2013 11:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: