Har ni hört talas om poetry slam? Ja ni vet, där man tävlar i estradpoesi? Det är något som växt oerhört mycket senaste åren och blivit väldigt populärt. Men nu kommer en utmanare, eller kanske snarare ett komplement då det inte nödvändigtvis attraherar samma personer. Konceptet är att tävla i retorik. Låter det tråkigt? Glöm det. Jag har tagit en kaffe med Johan Kovaniemi som är en av grundarna till Rhetoric Slam:
"När vi drog igång det 2011 var det för att vi pluggade retorik. Det började som ett studentinitiativ men blev ett eget koncept, vi testade nya grejer och man kan säga att vi har en egen genre", säger Johan.
Men hur går det då till när man tävlar i retorik? Runt tio stycken talare tävlar mot varandra utifrån ett givet ämne eller tema och har tre minuter var på sig att formulera sitt budskap på. De blir sedan betygsatta med en tiogradig skala av en jury bestående av tre personer. Ofta försöker man hitta jurymedlemmar som har någon typ av koppling till det aktuella temat, när ”De sju dödssynderna” var ämnet hade man till exempel med en präst i juryn. Man har även haft personer som Kodjo Akolor, Lars Ohly och Fredrick Federley i juryn. Syftet är för många dock inte främst tävlingen i sig, utan att komma dit, lyssna och bli underhållen.
"Det är en scen där folk i största allmänhet kan vara med och tala. Tävlingsmomentet gör det bara desto mer kittlande, mer intressant. Det finns många dolda talanger och när det blir bra, då blir det förbannat bra", säger Johan och tillägger att en av de roligaste sakerna med Rhetoric Slam är att få höra olika perspektiv på samma tema.
Han tror att en av anledningarna till att tävlingsformen blivit så pass populär är för att den inte är kravbunden till versmått, rim eller humor som andra estradscener är. Här är genren helt fri och enda kravet är egentligen att personen som talar ska ha något att säga. En av Rhetoric Slams värderingar är att syftet ska vara icke-kommersiellt, därför tar man heller inget inträde, betalar ingen som deltar och tar heller inte själva betalt.
"Alla är intresserade av andra människors tankar, det är otroligt intressant att höra andra människors reflektioner. Särskilt när man inte har någon baktanke, det finns inget politiskt eller kommersiellt syfte. Det är bara deras reflektioner, väl avvägt och komponerat på tre minuter."
Det är heller inte samma gäng som dyker upp varje gång och talar utan det rekryteras hela tiden nytt folk, vilket gör att det är en hög omsättning på talare. Vilka de är? Många är retorikstudenter, vilket inte är så förvånande, men tävlingsformen attraherar även andra.
"Stämningen på ett Rhetoric Slam är att det ska vara trevligt och välkomnande. Man vill att talarna ska lyckas, man hejar på dem. Är de riktigt bra blir man ju medryckt", konstaterar Johan.
Vad gör då Rhetoric Slam på Almedalsveckan? Jo, under fredagen kommer ett slam hållas med temat ”frihet”. Tävlar gör bland annat Alex Bengtsson (Stiftelsen Expo), Maria Abrahamsson (M), Linda Nordlund (LUF) och Kristina Ljungros (RFSU). Tyvärr är gästlistan full men Johan tröstar med att det kan komma fler tillfällen:
"Vår ambition är att det här ska sprida sig och växa. Att folk ska veta vad det är och vilja gå. Vår målsättning är att dra igång det där det finns den typen av scen, en levande scen. Därför har det varit tacksamt att göra det i studentstäder där det finns retorikstudenter som vågar och vill tala. Vi vill ha regelbunden verksamhet i fler städer men också att vi kan göra samarbeten och göra nedslag och besök. Vi gillar att göra gästskådespel, till exempel på kårpubar. Folk får jättegärna bjuda in oss!"
Av Anny Berglin 05 jul 2013 08:19 |