Människorna bakom attacken mot WTC i New York 2001 och andra terrordåd har bidragit till att även samhällen, som i grunden är demokratiska, har infört stora och hemliga system för övervakning.
Den nu av USA efterlyste IT-experten Edward Snowden har avslöjat att den brittiska säkerhetstjänsten GCHQ tankar hem bland annat telefon- och internetttrafiken från kabelnät. GCHQ samarbetar med USA:s avlyssningsorgan NSA. Enligt Snowden är GCHQ värre än NSA.
GCHQ samarbetar enligt Guardian också Australien, Nya Zeeland och Kanada. Frågan är vilka andra länders säkerhetstjänster som GCHQ och NSA har informationsutbyte med
Det är inte bara de brittiska medborgarna som avlyssnas av GCHQ utan också alla andra som ringer eller skickar e-post till Storbritannien.
Det hela är beklagligt för att inte säga sorgligt på flera sätt. Viss avlyssning kan vara motiverad när det gäller grov brottslighet. Men detta är mycket mer än så och ett av de grundläggande villkoren borde vara att befolkningen informeras om omfattningen på den avlyssning som förekommer. Det ska inte behöva vara så att det är anställda eller före detta anställda som i likhet med Snowden står för den informationen.
Ett speciellt problem i bland annat Sverige är den information som massmedia får ta emot mot löfte om sekretess. Meddelarskyddet kan inte garanteras om informationen överlämnas eller förvaras digitalt. Det konstaterar bland andra Rolf Stengård som är ansvarig för Radioleaks på Sveriges Radio.
Till sist en fråga: Vad kommer de politiska partierna i Sverige nu att göra för att granska till exempel Säpos och FRA:s övervakning av medborgarna? Samabetar dessa båda myndigheter med GCHQ och NSA?
Av Åke Askensten 23 jun 2013 15:38 |
Författare:
Åke Askensten
Publicerad: 23 jun 2013 15:38
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå