sourze.se
Foto: flickr/Bengt Nyman (BY CC 2.0)

Foto: flickr/Bengt Nyman (BY CC 2.0) 

Glad midsommar!

Vände det sig i magen på dig nu? Blev du arg för att jag kritiserade din favorithögtid? Du kan andas ut, du får fira din midsommar hur mycket du vill.

Glad midsommar! Hur firade du?

Jag satt hemma hos min partner för någon månad sen och hen visade videor på sig själv som liten. Videorna var filmade i parker, på födelsedagskalas, på midsommarafton. Just videon ifrån midsommar la jag särskilt märke till. Det var en film med grannskapet på gården, medelklass-Svensson (för det var bara Svenssons, inte en icke-etnisk svensk så långt ögat kan nå. Dock så bor det i princip inga icke-etniska svenskar i min partners område så - no surprise) hoppar runt och gör typiska midsommartraditioner.

När jag växte upp bodde jag i betongförorten. Vi har ingen midsommarstång på gården. Många här firar inte ens midsommar. Men mina föräldrar ordnar ofta något fint. Minns särskilt när vi åt sushi och pansit (en filippinsk rätt, mycket god) på midsommar. Jag berättade för en vän och hennes förälder för att de frågade, varpå föräldern blev upprörd.

- Vänta, ni dansade inte runt en stång OCH ni åt inte den traditionella midsommarmaten?!

Historier på Twitter vittnar om att det inte är särskilt ovanligt att alla grupper inte riktigt inkluderas i midsommarfirandet. Till exempel berättar Vian Tahir om hur hon kan känna sig nästan som ett UFO för att hon inte är bekant med de typiska ritualerna för midsommar. Hennes familj har aldrig firat och ibland uppfattar hon att människor nästan blir irriterade för att midsommar inte är lika självklart för henne som för dem. Som om det vore hennes fel och hon har någon slags skyldighet att läsa på istället för att de ska inkludera henne, visa hur saker går till och vara inbjudande (Till exempel: ”Kul att du är med! Var med hur du vill, vi blir glada för att ha dig här!”). Kitsunekills skrev om hur hon och hennes familj cyklade iväg till en bygdegård på landsbygden för midsommarfirande där det första hon möttes av var ett skrik:

- Titta, en neger!

Det här är bara en droppe ur oceanen. Några smakprov på en verklighet för många. Inte alla har vuxit upp som min partner, inte alla har haft självklara midsomrar, inte alla förstår. Inte alla firar på ett sätt som behagar alla heller, som min familj gjorde. Sanningen är att många inte inkluderas i midsommarfirandet, på grund av klass och etnicitet (eller andra faktorer).

Vände det sig i magen på dig nu? Blir du arg för att jag kritiserade din favorithögtid? Du kan andas ut, du får fira midsommar hur mycket du vill. Jag är ledsen att jag tog fem minuter av din tid till att bidra med ett annat perspektiv.

Om du ursäktar, ska jag nu fortsätta uppröra människor med sushi. Yum.


 


Om författaren

Författare:
Angela Larsson

Om artikeln

Publicerad: 23 jun 2013 14:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: