sourze.se
Artikelbild
Fler bilder
Artikelbild

Ulf Peder Olrog - vem var det?

Varför en junior som jag stjäl er tid på kommentarer kring en musikant som varit död i 41 år, ska jag nu försöka förklara.

Det här är historien om ett snille inom populärmusik och visa. Han levde 1919-1972 men fick sluta sitt liv i en isvak utanför Dalarö den 13 februari 1972, efter ett stormigt och slitsamt år som programchef vid Sveriges Radio.

Nyköpings läroverk, självlärd pianist och gitarrist, studier i nordiska språk i Uppsala från 1938 med goda vitsord. Då började vistexterna tränga på och genom nybildade Södermanland/Nerikes orkester blev han snart känd inom nationslivet och då skapades hans alter ego, herr Rosenblom. Han anställdes 1964 av Sveriges Radio. Samt låg bakom ideér till program som Snurran, publikröstningen i Svensktoppen samt gjorde musiken till SVT:s mest kända adventskalender, Teskedsgumman.

Men varför en junior som jag lägger tid på kommentarer kring en musikant som varit död i 41 år ska jag nu försöka förklara. Ett 60-tal vistexter på en svenska av det mera klockrent klingande slaget, hopkomna med den största omsorg under 1940- och 50-talen samt ända in på tidigt 70-tal. Handlingen i hans visor relaterar till det grundtrygga efterkrigs-Sverige. Vi känner igen titlar som:

Bröllop på Hulda Johanssons pensionat * Bullfest 1949 * Ett öre mer för mjölken 1950 * Glöm inte att gå hem innan ni går och lägger er, flickor * Gökuret * Köks-polka / orig. Husmæinnspolka, Alf Prøysen * Köp en tulpan 1960 * Mera bruk i baljan, boys * Mössens julafton * Nig och kuta runt * Resultat av plöjningstävlan * Rumba i Balders hage * Samling vid pumpen * Schottis på Valhall * Se Sundbyberg och sedan dö * Sodom och Gomorra * Stenröset bort i backen / orig. Steinrøysa neri bakken, Alf Prøysen * Tango för två / orig. Tango for to, Alf Prøysen * Tjo och tjim och inget annat * U-båt till salu Att segla uppför Fyrisån ... * Violen från Flen * Visan om Ågren

När man läser igenom denna mycket förkortade lista dyker minnen från 50-talets radiokvällar upp. Här är alltså killen som uppfann begreppet "ågren" på 40-talet. Och "Violen från Flen" är evigt ung. YouTube har tyvärr inte mycket att erbjuda av denna vistexternas mästare.

Mina favoriter är hans drift med militarismen, på pricken, ett hopkok av glatt vanvett:

Texten till Fyra skäggiga furirer skildrar det ångestfyllda kasernlivet med ett snett leende.

Jag vill uppmana till självstudier av hans texter. Jag har inte funnit några filmer med hans ofta finstämda lyrik men den som googlar på "Violen från Flen" förstår vad jag menar. Här märker man tydligt att svenska språket inte utvecklas. Det avvecklas i rask takt.


Om författaren

Författare:
Lennart Lundwall

Om artikeln

Publicerad: 28 maj 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: