sourze.se
Artikelbild
Fler bilder
Artikelbild

"Toppröta i Stora Enso"

Jag blev förvånad över att Marcus Wallenberg med sin långa erfarenhet av att göra affärer på det internationella planet, kunde göra en så dålig affär och därtill begått rena olagligheter.

I en artikel i SvD den 25 maj 2013 med rubriken "Toppröta i Stora Enso och hos Wallenberg" behandlar Per Lindvall skandalen kring Stora Ensos köp av amerikanska Consolidated Papers.

Artikeln har följande inledning: "Redovisningsskandalen i Stora Enso drar fram gamla lik ur Wallenbergarnas ostädade garderob, som ABB och Pirres pension. Och en parallell till Vattenfalls Nuonförvarv. De två borde få var sin hedersplats i nordiskt näringslivs Hall of shame."

När jag såg TV-programmet om Stora Enso blev jag förvånad över att Marcus Wallenberg med sin långa erfarenhet av att göra affärer på det internationella planet, kunde göra en så dålig affär och därtill begått rena olagligheter. Consolidated Papers köptes år 2000 och såldes 2007 med en förlust på 2,3 miljarder euro på aktieförsäljningen. Ansvaret vilar tungt på finska staten och den röstmässigt dominerande ägaren Wallenbergs stiftelser. Investors förre vd Claes Dahlbäck var styrelseordförande och ledamot i bolagets finans- och revisionskommitté som granskade företagets affärer. Också Marcus Wallenberg som suttit i Stora Ensos styrelse sedan 1998 har ett stort ansvar för den dåliga affären.

Artikeln har följande avslutning: "En annan aktuell parallell till Stora Enso är förstås Vattenfalls hantering av förvärvet av holländska Nuon, en affär som i absoluta tal lär bli långt sämre än vad Stora Enso lyckades prestera."


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 28 maj 2013 12:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: