sourze.se
Artikelbild

Skotten i Husby

Det är skamligt att svensk polis inte klarar vad deras kollegor i andra länder klarar - att använda icke dödligt våld.

Så har det då hänt igen. En misstänkt person blir skjuten till döds av polisen som naturligtvis hävdar att man handlat i nödvärn.

Hur kan det komma sig att den person som skulle gripas dog av det nödvärnet?

Jo, därför att man använder sig av hålspetsammunition, som är förbjuden att använda i militär strid sedan flera hundra år, och som är extremt olämplig att använda för poliser som bevisligen skjuter så illa att någon dör. Jag finner det djupt störande när allt fler måste sätta livet till för att vi har personer inom RPS och på andra ställen som är så galna och totalt omedgörliga.

Jag kan inte förstå hur poliser i andra länder kan använda sig av icke dödligt våld medan vi i Sverige inte klarar av att göra detta. Det är skamligt.

Frågan är hur många som måste sätta livet till innan man ändrar sig. Räcker 100 stycken eller måste siffran vara högre, så som 100 000, eller?

Här följer ett utdrag från Wikipedia:

Elpistoler och andra elektroniska styranordningar anses skjutvapen i Sverige och är förbjudna för civilt bruk. Den svenska polisen hade köpt en begränsad mängd tasers, och var på väg att inleda fältförsök när dessa drogs in 2005 efter en etisk kommission funnit att behovet av och risker sådana anordningar inte ordentligt bildades. Den köpt tasers sedan doneras till Finland, där fältförsök inleddes.

Snacka om att man baxnar av denna fullständiga dumhet.

Jag hörde på Efterlyst att Thomas Bodström var emot polisens typ av ammunition och det är jag också. Det som är så hemskt med denna typ av ammunition är att den kan ge obotliga skador om personen inte får omedelbar kirurgisk hjälp.

Det som hände i Husby är inget undantag. Inledningsvis sades det att den skjutna mannen skulle ha dött på sjukhus, men det visade sig att mannen inte ens kom iväg till sjukhus utan dog i lägenheten. Detta sades vara en liten miss från polisens sida. Då ställer jag mig frågan vad man mer missar.

Anledningen till att man bytte ammunition var till stor del Göteborgskravallerna. Nu har de startats olika kravaller i Husbyområdet och närområdena, och de sägs vara som en reaktion mot dödsskjutningen nyligen. Det märkliga är att så få kan gripas och ställas inför rätta för den vandalisering som pågår. Det slår hårt mot enskilda företag i regionen men de verkar man inte bry sig om.

Jag bara frågar mig, hur de kan komma sig att polisen i London inte använder skjutvapen, och verkar klara sig på det de har där? När de gäller kravaller är den svenska polisen verkligen inte så bra som de skulle kunna vara. De skulle lära sig av sina kollegor i Storbritannien, men de hade väl inte varit bra för det intryck polisen vill ge utåt.

Är de inte dags att dessa hönshjärnor får sparken snart, och då utan det avgångsvederlag som de annars suktar så efter? Nu har de gått för långt i sin strävan efter att göra en liten sak obehagligt stor.

När man säger att man ska tillsätta olika utredningar så är det bara ett sätt att begrava frågor och hoppas på att ingen sedan kommer ihåg dem. Men det kostar massor av pengar som skattebetalarna ska stå för.

Nu måste frågan om polisens agerande och deras ammunition upp på bordet för en ordentlig granskning och inte gömmas undan. Så vad ska våra folkvalda göra åt detta, mer än att slänga käft och bolla frågan upp och ner för byråkratins trappor?


Om författaren

Författare:
Fredrik Hansson

Om artikeln

Publicerad: 23 maj 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: