sourze.se
Artikelbild

Erbil i Irak - resmål med framtidstro

Mina läsare vet att jag alltid är på jakt efter trendiga resmål som ännu inte "upptäckts" av den stora massan och där man fortfarande kan hitta det genuina. Erbil är ett sådant exempel.

Med tanke på hur många irakier som fått en trygg tillvaro i Sverige är det inte heller förvånande att det finns direktförbindelser mellan Sverige och Kurdistan, Irak. Fly Olympic är ett svenskt bolag som specialiserat och ansvarar inte bara för destinationen Erbil utan har även andra spännande non stop destinationer som Beirut, Libanon en destination som startar i juni och som jag varmt rekommenderar, Bagdad, Paris startar i juni och Sulaymaniyah, de två sistnämnda inklusive Erbil flygs året runt. Då ägarna är svenska innebär det också att standarden på allt från flygbokning biljetter kan bokas on-line, på resebyrå eller på bolagets kontor på Sky City/Terminal 5, incheckning, flygplansmodell till ombordservice är hög. Biljettpriserna är också mycket konkurrenskraftiga och man får checka in hela 25 kilo, vilket är mer än normalt. Att avgångstiderna är bra och att resan till Erbil bara tar drygt fyra timmar är också ett stort plus. En annan positiv detalj med min flygning med Fly Olympic var att maten ombord var välsmakande. Flygmat som sådan håller annars sällan hög kvalitet.

Efter tidig ankomst till Erbils internationella flygplats slås man av hur modern och vacker flygterminalen är. Högt i tak, öppna ytor och ljusa färger. Passkontrollen visade sig vara smidig och professionell och som svensk medborgare får man också här ett kostnadsfritt visum.

Mina erfarenheter av kurder har alltid varit att de är varma och gästfria och de jag samtalade med på flyget ner till Erbil befäste denna bild. De erbjöd sig både att skjutsa mig till mitt hotell och tipsade mig gärna om saker man kunde sysselsätta sig med under min två dygn intensiva vistelse i Erbil.

Denna gång avböjde jag dock den vänliga gesten att bli skjutsad till hotellet då jag redan tidigare i god tid hade bokat transfer från flygplatsen genom mitt hotell - Erbil Rotana. Jag brukar alltid, vid en tidig ankomst, unna mig lyxen att beställa hotelltransfer av hotellet då jag av erfarenhet vet att man får mycket för pengarna och att det kan vara svårt att hitta en taxi så tidigt på morgonen. Hotellet har sin välkomstdisk som kallas för "Rotana Ahlan Desk" som betyder "välkommen", precis vid utgången från flygplatsen, och man möts också av personal som håller en skylt med ens namn på. Hotellbilen visade sig vara en lyxig cadillac som säkert tog mig till hotellet. Anledningen till varför jag valde att bo på Erbil Rotana var dels för att jag inte bott på denna hotellkedja tidigare, men också för att det av Trip Advisor anses vara det bästa hotellet i Erbil samt att hotellet tre år i rad vunnit pris som Iraks bästa hotell. Rotana är den ledande hotellkedjan i mellanöstern samt numera också Afrika, i länder som UAE, Qatar, Irak, Jordanien, Egypten, Bahrain samt Libanon för att nämna några exempel, så mina förväntningar var högt ställda. Jag blev inte besviken. Erbil Rotana ligger endast 10 minuters bilväg från flygplatsen. Efter ankomsten blev jag, efter sedvanlig säkerhetskontroll, mycket snabbt och smidigt incheckad och visad till mitt rum som var stort och spatiöst som en lounge, med stora fönster, högt i tak och väggar målade i för ögonen mjuka, behagliga jord- och pastellfärger. Rummet var utrustat med, förutom en skön King size-säng, skrivbord och bekväm sittgrupp, minibar, kaffe och tefaciliteter, Wi-fi och ett stort badrum med både badkar och duschkabin. Den vänliga personalen vid incheckningen informerade mig om att frukosten serverades fram till klockan 10.30 vilket gav mig en stunds skön vila. Vädermässigt har Erbil en gynnsam position med milda vintrar, tidiga vårar, heta somrar och höstar. Normaltemperaturen under våren är cirka 25 grader. Något som jag uppskattar med hotellet är att dess business center är gratis, vilket inte är helt självklart trots att hotellet är femstjärnigt, och erbjuder datorer med internetuppkoppling, scannrar och printrar.

Hotellfrukostar är något som jag alltid unnar mig när jag bor på femstjärniga hotell. Erbil Rotana har fem restauranger och två barer, i lobbyn samt i poolområdet. Restaurangen Flavours erbjuder såväl frukost som lunch och middag och var även restaurangen där jag intog min frukost. Restaurangen är indelad i en del för rökare och en för icke rökare och har även en terrass om man önskar äta utomhus. Servicen är vänlig och tillmötesgående och maten håller mycket hög klass, allt från de färskt skurna jordgubbarna till de varma lokala rätterna av mezzetyp. Jag uppskattade också mycket möjligheten till färskpressad apelsinjos, inget går upp emot det, och den som serverades på hotellet var ljuvligt god. Möjlighet finns även att beställa alla typer av kaffe eller te. Jag testade även att äta lunch på Flavours och även denna gång blev jag imponerad av det stora utbudet av vällagade och varierade rätter, allt från lokalt till internationellt. Dessertbordet var något extra ordinärt. Restaurangen är också känd för sina temakvällar där det erbjuds allt från skaldjur till asiatiskt.

Efter frukost var det dags att bege sig till poolen, som man kan ta sig till via en direkthiss från sitt våningsplan, vilket innebär att man inte behöver gå via huvudentréen, utan kan gå i sin badrock direkt till poolen. Här kan man också lyxa till det med att beställa drinkar för att kyla ner sig med. På kvällen kan man ta sig drinkar på poolbarens terrass. I anslutning till poolen finns även hotellets gym samt SPA Zen där jag efter mitt sköna dopp unnade mig en härlig "svensk" helkroppsmassage, personalen är mycket kunnig och trevlig samt skräddarsyr behandlingar efter kundens önskemål.

Strax efter lunch begav jag mig till den gigantiska parken Sami Abdul Rahman, som ligger precis mittemot hotellet, där vissa av hotellgästerna har denna fina utsikt. I parken fanns mängder med blommor och växter och de förföriska dofterna slog emot mig med en gång. Parken är så pass stor att den klassificerar sig om Iraks största park och här hittar man allt från internationella kaffekedjor till mässområden och mycket mer. Det var skönt att bara strosa fram och ta in blomsterprakten. Enligt de vänliga kurderna på planet finns det mycket fina naturområden utanför staden, men då jag bara hade två dygn på mig, denna gång, ville jag fokusera på staden och dess sevärdheter.

Erbils och Kurdistans nutidshistoria har under årens lopp inte vart särskilt ljus men sedan Saddam Hussein störtades har Erbil och Kurdistan fått en framtidstro som saknats i modern tid. Detta har naturligtvis att göra med de rika oljefyndigheter som finns i regionen. Erbil har även skonats från de otaliga bilbomber och andra våldsdåd som drabbat den södra delen av landet. Det råder ett lugn i området och UD avråder inte längre från resor till denna region. Säkerhetstänkandet är dock högt med check in-kontroller när man går in på shoppingcenter, hotell och liknande.Klocktornet i Erbil Centrum


Erbil är en stad något mindre än Stockholm och erbjuder turisterna inte så mycket anpassning, många kan inte engelska och man känner sig som västerlänning i stark minoritet när man flanerar i souken, det vill säga marknaden, som finns i alla arabländer. Men det är också skönt att slippa alla påfrestande säljare som försöker pracka på dig saker du inte behöver, man är fredad och kan i lugn och ro få titta på utbudet. Utbudet av färska frukter och grönsaker är stort, så även kryddor av alla de slag. Högt ovanför souken finns Erbils stolthet, Citadellet, som med sin centrala placering syns långa vägar. Tyvärr höll citadellet stängt på grund av restaurering när jag var där men uppenbarligen är utsikten från toppen strålande och det finns en hel del fin, äldre arkitektur bevarad. Att ta sig dit tar tio minuter med taxi från hotellet och kostar 5 dollar enkel resa. Jag passade även på att ta mig till ett av stadens moderna och nyligen uppförda shoppingcenter, Tablo Mall, ett välutrustat och modernt shoppingcenter. Här har också Fly Olympic ett försäljningskontor, och det kan vara rekommendabelt att man konfirmerar sin återresa här dagen före hemresan. Personalen talar kurdiska, arabiska och svenska.

Efter hemkomst till hotellet var det dags att inta middag och mitt val föll denna kväll på hotellets och Iraks första och bästa italienska restaurang - Basilico. Basilico har en italiensk kock från Milano som mellan rätterna kom ut och talade med gästerna. Jag har alltid gillat italiensk mat och maten på Basilico håller verkligen hög klass. Menyn har ett stort utbud av förrätter, huvudrätter och desserter och det blir svårt att välja. Valet föll dock på en ljuvligt kolgrillad oxfilé med italienska smaker och till dessert cassatta, en av de bästa glassdesserter jag smakat. Faktum är att den var så god att jag återkom kvällen därpå. Vin och sprit serveras på såväl glas som flaska och vinerna är givetvis italienska. Jag testade även hotellets libanesiska restaurang, strategiskt placerad vid poolområdet med orientaliskt musikband som underhåller på kvällarna, och dess mezzerätter och grillade kött gick inte av för hackor. Jag avslutade min sista kväll på baren Bond som ligger på entréplanet precis vid lobbyn. En trevlig och avkopplande bar med kvällsunderhållning som hade det mesta av det som även den mest kräsne kan önska. Det som jag avslutningsvis vill lyfta fram är att på grund av alla säkerhetskontroller dels på väg in till flygplatsen och väl inne, så är det av största vikt att man infinner sig på terminalen minst två timmar före utsatt avgångstid. Det är tack vare att passagerarna kommer i tid i kombination med den till synes effektiva besättningen, som också bidrog till att mitt avgångsflyg avgick och landade på Arlanda enligt tidtabell.

Två dygn går fort men Erbil och i synnerhet regionen har väckt min nyfikenhet att en dag återvända, bland annat för att se de naturområden som enligt uppgift är så speciella. Även den gången skulle jag flyga med Fly Olympic och Rotana vara min bas, för varför lämna koncept som bevisligen håller.


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 21 maj 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: