sourze.se
Artikelbild

Tvinga inte människor med psykisk ohälsa tillbaka till jobbet

Om du brutit benet behöver du gips och stöd först innan du får gå fritt igen - inte någon som säger att du ska hoppa häck istället.

Nu vill socialförsäkringsministern att sjukskrivna på grund psykisk ohälsa ska tillbaka till jobbet. Antalet sjukskriva med en psykisk diagnos har ökat med "epidemiska mått" anser socialförsäkringsminister Ulf Kristersson M.

Vet vår socialförsäkringsminister vad psykisk ohälsa är?

Att antalet sjukskrivna med psykisk ohälsa ökar är väl knappast någon överraskning. Möjligtvis för aliansen, med den uteblivna eller raserade arbetsmarknadspolitik som de drivit de senaste 6-7 åren.

Att lida av psykisk ohälsa syns inte utanpå individen men styr och påverkar hela den drabbade personen. Arbete vid psykisk ohälsa - 4 av 10 sjukskrivna är drabbade - skulle jag kunna jämföra med att arbeta med akut hjärtsvikt. Ett annat livsviktigt organ, precis som hjärnan är för vårt psyke.

De personer som lider av psykisk ohälsa har ofta ångest, depressivitet och eller stora sömnproblem. Oftast är dessa symtom betingade av arbetsstress, om man har arbete. Eller av att inte få tag på ett arbete, med alla de psykosociala problem detta medför. Inte minst de socioekonomiska.

Då menar en "förebild", vilket trots allt en politiker är, att dessa personer som drabbas av psykisk ohälsa, är en riskfaktor när de är borta från arbetet. Det är enligt Kristersson farligt att inte ha dagliga rutiner, och de ska tvingas tillbaka och jobba.

Denna syn på dels de drabbade individerna och dels deras läkare som börjat använda denna diagnostisering det har tidigare varit mycket skam och skuld belagt med begreppen psykisk ohälsa respektive psykisk sjukdom är att misstänkliggöra dem eller rent av skrämma dem. Och detta på grund av att vår socialförsäkringsminister år 2013 inte förstått vad psykisk ohälsa innebär och att alla, även Ulf Kristersson, för att kunna fungera i samhället behöver både fysisk och psykisk hälsa. Om du brutit benet behöver du gips och stöd först innan du får gå fritt igen - inte någon som säger att du ska hoppa häck istället.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 17 maj 2013 14:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: