sourze.se
Artikelbild

Asfaltsänglar

Denna roman handlar om patriarkatets makt, kulturkrockar och att slitas mellan identiteter.

Asfaltsänglar
Johanna Holmström
Norstedts

Johanna Holmström, född 1981, är författare och journalist och bosatt i Helsingfors. Hon fick Svenska Dagbladets litteraturpris för sin senaste bok, novellsamlingen Camer Obceura, med motiveringen: "I det subtila samspelet mellan sina på en gång sagoskimrande och psykologiskt skarpsynta noveller tolkar Johanna Holmström förtvivlan och de förvrängda perspektiven hos människor som fångats i konflikten mellan tradition och modernitet." Källa: Norstedts.

I denna underbara roman får vi träffa en muslimsk familj i Finland. Det är pappa, Rashid, som kör buss, mamma Fatima som är från Finland och hade ett vanligt finskt namn förut, men som konverterade hon till islam och heter numera alltså Fatima. Hon bär hijab och vill även att döttrarna Samira och Leila ska göra det. Fatima tycker att allt är haram och hon har tagit bort teven och all litteratur som inte hänvisar till profeten Mohamad och Koranen. Hon tycker även att det mesta maken gör också är haram. För att vara på den säkra sidan och inte bli en "Asfaltsängel" rymmer Samira hemifrån. Hon får hjälp till ett skyddat boende, för hon vill leva som andra finska ungdomar; kunna flytta hemifrån, studera på universitet och bli av med oskulden. En "Asfaltsängel" är en kvinna som antingen själv kastar sig över balkongräcket, eller blir knuffad av någon eftersom hon kanske bara pratat med en finsk kille. Lillasyster, den femtonåriga Leila gömmer sig i sin huva för att bli osynlig. Jasmina är en god vän till Samira och hon har minsann tagit reda på att man fejka blod på lakanen efter bröllopsnatten. Hon vet också att vissa kvinnor inte blöder alls och när de visar upp lakanen på morgon efter, vet hon att de blir dödade, och då har de suttit där hemma helt i onödan, bara för att vänta på att bli gift.

Anna är en tjej som går i Leilas klass, hon är utsatt för mobbning för hon har för korta byxor, stora tjocka glasögon och en gammal ryggsäck. Hennes familj har inte råd att köpa kläder till henne. Linda, en ljushårig, något kraftig tjej som också går i Leilas klass, lever med sin mamma som är alkoholist. Hon älskar Britney Spears över allt annat, flera tycker att hon liknar henne och det tycker hon själv också.

Så helt plötsligt träffar Samira Piter, som har rakad skalle och hänger med rasistiska gäng. Samira blir förälskad och det kan bli farligt.

Denna roman handlar om patriarkatets makt, kulturkrockar och att slitas mellan identiteter. Flickorna är starka, smarta och det diskuteras vilt om Koranen, islamistiska fundamentalister och hur flickorna själva tolka Koranen. Deras tankar om giftermål, varför allt ska vara haram, varför man ska bära hijab. De tolkar inte Koranen som den äldre generationen och jag upplevde deras tankar som mycket intressanta. De verkade så medvetna om islam och hur de själva vill leva som muslim. Varför man måste giftas bort med någon man inte älskar. Dessa tjejer är så härliga att läsa om, alla är de speciella på sitt sätt. Romanen var välskriven, fint gestaltad och jag lärde känna dessa underbara tjejer som om de vore verkliga karaktärer. Mitt största intresseområde är ju Mellanöstern, så denna roman var en helt passande roman för mig. Jag bara älskade den!

Betyg: 5/5


Om författaren

Författare:
Kristina Simar

Om artikeln

Publicerad: 17 maj 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: