sourze.se
Artikelbild

Sätt handklovar på huliganerna

De som vill slåss utanför arenorna ska få göra det i klubbarnas regi, och med regler och domare.

"Huliganer rusade in på plan sedan Djurgårdens IF besegrat Assyriska i avgörande kvalmatchen till allsvenskan. En del för att, trots förbud, hylla spelarna som vann. Andra för att skända de besegrade spelarna i Assyriska som var på väg till omklädningsrummet. Två spelare slogs ned medan två ofredades. Att inte kunna glädjas åt det egna lagets framgångar utan ge sig på förlorarna, det krävs en speciell läggning för."

Det skrev jag 20009. Sedan dess har upploppen kring matcherna varit legio. Domarna har fått bryta matcher för att rensa bort tillhyggen. Andra har avslutats för gott. Arrangerande klubbar har fått böta.

Nu har det hänt igen. Flaskor mynt och frukt kastades på en Mjällbyspelare och matchen fick avbrytas. Försvararna rycker in som så många gånger förr. Djurgårdens ledning ska vidta åtgärder. Plastglas ska användas till ölen. Kraftfullt!

De våldsammaste fansen arrangerar slagsmål på gator och torg, demolerar restauranger och sparkar motståndarna medvetslösa. En del klubbar styrs av de så kallade firmorna. Spelare och ledare hotas.

Huliganerna är ett storstadsproblem. Malmö FF, IFK Göteborg, AIK, Djurgården och Hammarby äger problemen. Neutraliserar man våldsälskarna bland dem så har man löst knuten.

I övriga landet är det inga problem. Vem har sett upplopp på Strömvallen, Rambergsvallen eller ens på Grimsta. Häcken spelar fotboll och publiken stöttar. I Borås är det fotbollsfest.

Poängförluster drabbar de fotbollsälskare som verkligen gillar sina klubbar. Klubbledningarna klarar inte att stoppa sina våldsamma supporters och är hjälplösa. Nu krävs hård åtgärder som slår direkt mot huliganerna.

Det finns en åtgärd som skulle fungera. Som villkor för att få köpa biljett på de tio stolsrader som ligger närmast planen så får åskådarna förbinda sig att få handklovar på sig. Många är säkert bekanta med sådana. Andra kommer att bli det, om de oreglerade slagsmålen får fortsätta på gator och torg.

Storstadsklubbarna bör ta ansvar för dem så att deras våldsammaste medlemmar får slå av sig aggressiviteten. Men det bör ske i fajter en mot en och med regler och domare. Djurgården och Hammarby har boxningssektioner, så verktygen finns redan.


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 26 apr 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: