sourze.se
Artikelbild

Inkassofirmornas ockerverksamhet

Även fattiga människor måste ju ha kläder, och företag som Ellos ger kredit. Så uppstår ett problem, man kan inte betala, och fort säljs den förfallna skulden till statens alldeles egna Hells Angels - inkassofirmorna.

Det är väl märkligt att inkassofirmor är sanktionerade av staten, men att andra inkasserare kriminaliseras? Inkassofirmorna ägnar sig nämligen åt att köpa företagens kunders skulder, det vill säga det kunderna ännu inte betalat, och sedan kryddar de dem rejält med sina egna avgifter och beter sig som svin när de jagar de stackars skuldsatta.

Det är ju så att firmor som till exempel Ellos tjänar bra på fattiga människor - för det är i regel fattiga människor som handlar på kredit hos företag som Ellos, som har räntor på runt 30 procent och mer på sina krediter. Även fattiga människor måste ju ha kläder, och har man inga skulder sedan tidigare så får man kredit hos ränteockrare som dessa.

Så uppstår ett problem och man kan inte betala. Fort som attan säljer Ellos vidare den förfallna skulden till statens alldeles egna Hells Angels - inkassofirmorna.

Problemet med statligt sanktionerade inkassofirmor är att ockrare som dessa kan fortsätta med sina svinerier; att ta orimligt höga räntor av sina kunder. Ett annat problem är att vilka oseriösa företag som helst kan sälja sina skulder vidare till Hells Angels - förlåt, Lindorff - och deras kostymklädda kumpaner i samma bransch. De som ägnar sig åt mobillån till exempel, med skyhöga räntor. De utnyttjar naturligtvis också inkassofirmornas tjänster.

När man väl är i händerna på inkassofirman, då börjar problemen. Räntorna växer och dubblar snabbt den summa man var skyldig från början.

För mig har problemet varit följande:

Jag jobbade som säljare på halvtid, och tjänade cirka 350 kronor i timmen. Sedan blev jag arbetslös och började på a-kassa. Alliansen hade beslutat att hugga huvudet av fattiga och sänkte a-kassan till 60 procent. CSN tar dock ingen hänsyn till sådant, och begärde följaktligen återbetalning på studielånen utifrån vad jag tjänat året innan. Jag blev satt på pottan och såg inget annat val än att skicka lånen till kronofogden. Och sedan kom Lindorff och började inkassera andra skulder jag i min ekonomiska situation hade varit tvungen att försumma för att få mat på bordet.

Jag har betalat av en skuld även jag var ju med på kreditkarusellen som bankerna satte igång, och satte hela världen i skuld genom att dela ut krediter till folk utan urskillning en kreditkortsskuld på 10 000 kronor. Men problemet var skulden hos Ellos. Den dubblades snabbt. Jag kunde inte betala hur många räkningar som helst.

I alla fall, gjorde jag ett avtal med Lindorff. Eftersom jag levde på existensminimum hade jag inte råd att betala mer på Ellosskulden än 100 kr i månaden. Det visade sig dock att med Lindorffs avgift på femtio kronor, så skulle jag i själva verket betala in den horribla summan av 11 250 kronor för en skuld som ursprungligen varit 3 000 kronor.

Jag ringde Lindorff och hotade dem med att gå ut offentligt med deras ockerräntor. De nappade och skulden sänktes till 4 500 kronor. De halverade sin egen avgift till 25 kronor. Sammanlagt ville de alltså att jag skulle betala 5 675 kronor vilket jag accepterade. De 25 kronorna avser deras administrationsavgifter för att skicka ut inbetalningsblanketter, etc.

När det var dags att betala så skickade de inte ut något inbetalningskort. Lite försenad gick jag själv in på Lindorffs "mina sidor" och hittade OCR-numret, och betalade in summan vi kommit överens om. Nästa månad, samma sak; ingen räkning, vilket jag som varit "kund" hos dem förut visste att de normalt skickar ut varje månad. Jag gick in på "mina sidor" igen och till min förfäran upptäckte jag att nu var skulden åter 7 500 kronor!

Jag ringde dem. De svarade att skulden hade gått upp till ursprungsbeloppet därför att jag inte betalat in min räkning i tid. Jag förklarade för dem att det berodde på att de inte skickat inbetalningskort. Jag trodde att vi förstod varandra, men tre samtal och ett mail senare, så står skulden fortfarande på 7 500 kronor. De är inte villiga att belöna min betalningsvilja utan håller fast vid att det är jag som är skyldig dem pengar. Ingen goodwill överhuvudtaget. Statligt sanktionerade Hells Angels.

Och själv har jag ju inte råd med advokat så då får jag ta det den här, den offentliga vägen. Jag låter er, folket, döma. Vill man göra affärer med företag som Ellos, som har räntor på 30 procent?

Nej, varning! Ha inte med Ellos att göra, bojkotta Ellos! De är bara ute efter dina surt förvärvade slantar genom sina ockerräntor. Ta inte kredit hos dem. De har inte ditt bästa i sinnet.

Och vill man ha med Lindorff att göra? Absolut inte. De är väl medvetna om att de är statens egna Hells Angels och är därför arroganta, otrevliga och helt omöjliga att ha med att göra. Jag har haft kontakt med andra inkassofirmor, och jag har aldrig blivit så oresonligt och otrevligt bemött som hos Lindorff. Jag varnar dig som företagare för att anlita dem som uppköpare av skulder. Tänk på ert rykte. Ellos; Jag hoppas innerligt att detta kommer att kosta er miljoner i ränteintäkter och kundtillströmning!

Och till staten och regeringen vill jag säga följande: Förbjud den här formen av företagande som inkassofirmorna är. Det ger en oseriös prägel åt landet att ni tillåter den här sortens aktiviteter i näringslivet. Om ni har för avsikt att låta detta fortsätta så kan ni lika gärna ge F-skattsedel till Hells Angels också.


Om författaren

Författare:
Deborah Englund

Om artikeln

Publicerad: 15 apr 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: