sourze.se
Artikelbild

Några ord om kritik

Att vara oense är inte detsamma som att vara osams. Man kan ha olika uppfattningar om saker som är väldigt viktiga för en själv utan att för den delen hata sin meningsmotståndare.

Att vara oense är inte detsamma som att vara osams. Man kan ha olika uppfattningar om saker som är väldigt viktiga för en själv utan att för den delen hata sin meningsmotståndare. Det är som om jag går över en gräns i folks ögon när jag uttrycker att jag inte håller med dem om det långa utlägget de precis gjorde.

Det är något jag anser kunna klargöra för människor jag respekterar eller rent utav är vän med. Det är nog något de allra flesta skulle skriva under på. Och ändå kan jag inte skaka av mig känslan av att folk blir obekväma när man inte håller med dem.

Min åsikt är att kritik är av godo även om den bara tjänar till att vara opposition åt ditt eget argument. Att kritisera saker man har en förkärlek till är extra viktigt då vi har en tendens att fastna i tankebanor om sådant vi gillar. Vi kan inte se felen på grund av hur rätt det känns när vi skådar det vi gillar. Glansen är ju så fin...

Acceptans av den kultur man råkar leva i kan få sina bieffekter, som att illaluktande fisk anses vara en delikatess och att hat mot vissa utvalda målgrupper är vardagsmat.

Brist på att ens vilja höra kritik blir särskilt uppenbar i politiska diskussioner. De har en tendens att stanna av när någon blint tror på den utopi som just deras ideologi ska leda till. Till viss del får vi nöja oss med det halvordnade kaos samhället är om vi vill ha ett öppet samhälle. Och debatten, kampen, reformen och åtgärden bör anpassas därefter.

Din utopi är nog lika falsk som din ärkefiendes i den mån att en utopi alltid är uppbyggd på en dröm. Politisk retorik är trots allt ofta överdrivna förenklingar av svåra händelseförlopp och drömmar, om än fina, är oftast på låtsas.

Därför ska man nog inte alltid ska lita på sin instinkt; sina känslor. Vi drar förhastade slutsatser och bortser från fakta när känslorna tycker annat. Det som till en början låter bra är inte alltid det som är bäst i slutändan. Kritik kan hjälpa till att sortera ut det oväsentliga.

Både konstruktiv och destruktiv kritik hjälper oss att se saker mer klart. Även om den för stunden mest rör upp en massa damm.


Om författaren

Författare:
Johan T-Katiska

Om artikeln

Publicerad: 03 apr 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: