sourze.se
Artikelbild

Blod, svett och tårar i maten

Kanske kan kundloppet till frysdiskarna efter jobbet stanna upp efter alla skandaler.

När brittiska BBC köpte curry- och kebabrätter från sex matställen i London och lät testa innehållet blev resultatet både deprimerande och skrämmande, rapporterar TT. Rätten "Biff med svart bönsås" innehöll i stället för nötkött en hög andel "kycklingmaterial", därav blod. En hamburgare innehåll inget nötkött alls däremot frikostigt med hjärta och blod.

- Men just när vi trodde att det inte kunde bli värre så dök den där lammcurryn upp, berättar en av programmets talesmän.

Curryn innehöll visserligen kött, men inte ens laboratoriet lyckades klara ut från vilket djur - och då hade man ändå testat för lamm, gris, kyckling, nötkött, häst och get.

Upptäckterna av matfusk och manipulation duggar tätt. Det är en följd av lasagneskandalen där inblandning av hästkött konstaterades. Medierna fick korn på matspåret och började initiera undersökningar.

Konsumenternas jakt på billig mat är ett skäl till att producenter fuskar. Ett annat skäl som sammanfaller med det första är möjligheterna att tjäna pengar på att manipulera färdiga rätter som utgör blandningar. Köttfärsrätter, stuvningar, gratänger kan manipuleras. Ett djur innehåller många delar. I butikshyllorna trängs ädla och mörade biffar, stekar och filéer men man kan vara säker på att producenterna tar till vara alla delar av en djurkropp. Från klövar till öron. Blod, inälvor och skinn.

Kanske kan kundloppet till frysdiskarna efter jobbet stanna upp efter alla skandaler.

Det finns massor av köttfärsrätter som man kan laga på 10-20 minuter. Billiga lövbiffar kan göras till delikatesser. Ägg är en billig basvara. Skaffar man sig en tryckkokare så kan man laga alla kötträtter på 10 minuter. Frys är bra men bäst i hemmet.


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 29 mar 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: