sourze.se
Artikelbild

Vräks efter femtio år

Mamma Gun har nu önskat att hyreskontraktet formellt överlåts till sonen Lars. Bostadsstiftelsen Signalisten vill dock inte gå med på det.

Lars 80-åriga mamma Gun har fått en propp i hjärnan. Hon sitter därför på ett sjukhem och lär aldrig mer få komma hem till sin hyreslägenhet. I lägenheten har hon och sonen Lars bott sedan han föddes 1961. Lars har alltså bott där i hela sitt liv och har alltid varit mantalsskriven där. Den 1 november tvingas han ut ur lägenheten då ägaren, den allmännyttiga bostadsstiftelsen Signalisten, anser att han inte kommer att kunna betala hyran.

Sedan mamman blev sjuk 2010 har Lars haft ansvar för lägenheten. Vid ett antal tillfällen har inte inbetalningen skett i tid, delvis beroende på socialtjänstens handläggning. Vid något tillfälle har också en bror till Lars sett till att inbetalning skett.

Mamma Gun har nu önskat att hyreskontraktet formellt överlåts till sonen Lars. Bostadsstiftelsen Signalisten vill dock inte gå med på det. Ärendet har behandlats av Hyresnämnden som avslog ansökan. De ansåg att, trots att de försenade inbetalningarna inte varit särskilt omfattande, osäkerheten var stor om Lars anställningsförhållanden och därmed hans förmåga att fullgöra sina förpliktelser som hyresgäst. Hovrätten höll med.

Lars står alltså utan bostad från och med den 1 november 2012. Han blir hemlös.

Ännu en gång flyttas nu ett problem. Signalisten är alltså en allmännyttig bostadsstiftelse, och ska givetvis, liksom vilken hyresvärd som helst, försäkra sig om att få in hyran i rätt tid. Men Signalisten hjälper nu till med att ytterligare förstärka utanförskap trots att de vet att Lars hyra betalas av Socialtjänsten om och då han själv inte kan klara den. Lars har, som Signalisten vet, särskilda behov och han får nu alltså numera ingen ställning alls på bostadsmarknaden. Men vem överlämnar det kommunalägda Signalisten problemet till? Jo, till kommunens socialtjänst. Som nu dessutom ska vara med och ordna bostad för Lars. Blir det här billigare och bättre?

Lars är aktiv medlem i föreningen Musketörerna i Sollentuna. Det är en förening för människor som av olika anledningar hamnat i utanförskap. Föreningen har som arbetsmodell att "först får du stöd av andra att hjälpa dig själv, sedan stöder du andra att hjälpa sig själva". Vi guidar våra medlemmar så att de, trots brister och svårigheter, får del av sina rättigheter och får finnas kvar i social gemenskap. Musketörerna har överenskommelser och samarbete med både privata och kommunala hyresvärdar. Tillsammans har vi kunnat lösa många hyresproblem. Musketörerna ser till att både medlemmar och myndigheter sköter sina åtaganden. Vi fungerar också rent praktiskt som boendestödjare.

Vi vet nämligen mycket väl vilka ytterligare problem som uppstår av hemlöshet. Både för den enskilde personen, familjen och för hela samhället. Vi gör allt vi kan för att förhindra att människor tvingas hamna i hemlöshet. Därför kontaktade vi bostadsstiftelsen Signalisten för att be om ett möte. Tyvärr vill inte någon från den allmännyttiga bostadsstiftelsen Signalisten träffa oss.


Musketörerna i Rågsved och Musketörerna i Sollentuna


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 27 mar 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: