sourze.se
Artikelbild

KDU: "Inga skattepengar till våldsorganisationer"

Olika våldsorganisationer ska inte få möjlighet att få ta del av skattepengar. Detta kräver vi unga kristdemokrater.

De senaste månaderna har vi läst många artiklar om ett hemskt näthat mot journalister och andra offentliga personer, där personer såväl till vänster som till höger på den politiska skalan har drabbats av odemokratiska och rent ut sagt vidriga händelser. Detta är förstås helt förkastligt.

Men detta näthat är ett symptom på ett mycket större problem i samhället, där vi som demokratiska politiker har ett ansvar att aldrig någonsin acceptera odemokratiska medel så som hot och våld. Men ändå ger samhället på sätt och vis sitt stöd till detta varje år då vi ger skattepengar till organisationer som faktiskt förespråkar odemokratiska metoder. Detta är inte okej!

När vänster- och högerextrema grupper är ute och hotar, slåss och uppmanar människor att bryta mot lagen är många snabba att fördöma detta. Men vad som inte sker lika ofta är att de politiker som snabbt fördömer våldet faktiskt tar till några reella åtgärder. Genom att inte aktivt, med politiska medel, göra allt för att förhindra organisationer som inget annat gör än skapar hot och våld ger vi ett tyst godkännande av detta beteende. Detta kan aldrig vi unga kristdemokrater acceptera.

Den svenska staten samt våra kommuner och landsting ger varje år ut flera miljarder kronor i olika former av stöd som till olika föreningar. Stora delar av föreningslivet i Sverige är alltså beroende av stöd från det offentliga. Mot bakgrund av detta blir det naturligtvis viktigt att pengarna går till rätt saker. . Men flera gånger har vi sett att organisationer som inte är demokratiska, utan tvärtom förespråkar våld för att förändra samhället, också får stöd. I Göteborg, till exempel, finns organisationen Pantrarna - för upprustning av förorten. På deras webbplats kan man bland annat läsa följande:

"När tidningen ljuger om orten är det Pantrarna som kickar in till stan, hotar att ockupera redaktionen och får dem att be om ursäkt framför folket."

Detta är alltså enav en organisation som förespråkar odemokratiska metoder för att uppnå sina syften. Ändå har organisationen fått skattepengar av Göteborgs stad.

Ett exempel är när statens Kulturråd beviljade Planka.nu stöd, en organisation som aktivt förespråkar att man ska bryta mot lagen och inte göra rätt för sig genom att tjuvåka i kollektivtrafiken.

Vi politiker har alla ett gemensamt ansvar för att upprätthålla de grundläggande värderingarna demokrati och mänskliga fri- och rättigheter. Därför ska vi aktivt stödja de organisationer och delar av civilsamhället som accepterar och kämpar för dessa, vare sig vi håller med dem politiskt eller ej. Men när organisationer som aktivt motarbetar dessa grundläggande värden och dessutom vill ha samhällets stöd i olika former måste vi demokratiska krafter stå upp och säga nej. Detta tror vi unga kristdemokrater behövs om vi ska få ett stopp på den våg av näthat och annat som vi tyvärr tvingas se. Hat och odemokratiska krafter ska motverkas - inte uppmuntras.
Om författaren

Författare:
Martin Hallander

Om artikeln

Publicerad: 25 mar 2013 11:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: