sourze.se
Artikelbild

Partibyten ökar vitaliteten

Ex-ministern Carl Tham var från början folkpartist, sedan sosse. Medan Marit Paulsen gjort motsatt byte; från sosse till folkpartist.

Den nyss avlidne Anders Carlberg, grundare och VD för Fryshuset i Stockholm, lämnade i början av 80-talet VPK för Socialdemokraterna.

Flera sådana byten har ägt rum, bland annat från de tidigare statsråden Ylva Johansson och Annika Åhnberg, men även före detta EU-parlamentarikern och riksdagsledamoten Sören Wibe. Socialdemokrater har sökt sig höger - och vänsterut, ex-ministern Carl Tham från början folkpartist, sedan sosse. Medan Marit Paulsen gjort motsatt byte; från sosse till folkpartist.

Under Bo Lundgrens ledning av Moderaterna och dess nyliberala orientering 1999-2002, strömmade en mängd väljare, pragmatiska försvarare av konservatism över till Kristdemokraterna. Sedan hände något, det tidigare högerliberala partiet intog en ny vinkel, betydligt mer pragmatiskt försvarare av konservatism å välfärdsstatens vägnar och därmed segrade partiet i valet 2006.

Det paradigmskifte som pågått under 10 år och det stora borgerliga partiets ljusblåare attityd, erinrar jag mig då jag läser i min lokaltidning om två stycken "Nya moderater" som nu lämnar partiet för Miljöpartiet. Det parti som för ett decennium gjorde ett katastrofval, intar nu en ljusblåare attityd och vissa söker sig ändå vänsterliberalare ut och inte högerkonservativare som får 15 år sedan. Det inger förhoppningar om en alltmer bred och samlad alliansregering med visst vänsterflank, som bör respekteras precis som sossarna gjorde med högerflanken. Allt detta ställt mot en alltmer splittrad socialdemokrati.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 20 mar 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: