sourze.se
Artikelbild

Trädgårdsarbete genererar glädje

Det är vetenskapligt bevisat att trädgårdsarbete bidrar till människans välbefinnande. Beviset är något så enkelt som jord.

Trädgårdsterapi har varit omtalat de senaste åren i Sverige. På Sveriges Lantbruksuniversitet i Skåne har terapin fått ett eget namn, den så kallade Alnarpsmetoden. Personer med behov av återhämtning, efter exempelvis en utmattningsdepression, ges via Alnarpsmetoden en möjlighet att komma tillbaka till arbetslivet. Genom vistelse och deltagande i trädgårdens många sysslor ges klienterna en möjlighet till rehabilitering genom trädgårdens läkande kraft.

Det har visat sig att i jorden finns bakterier som är gynnsamma för människan. Bakterien heter Mycobacterium vaccae. Den avger ett ämne som bidrar till att höja serotoninhalten hos människan vilket för med sig en förhöjd sinnesstämning.

När man arbetar i trädgården och kommer i kontakt med jorden påverkas hjärnan till att öka seratoninhalten. För den som har kontakt med jorden, genom till exempel ogräsrensning, sådd eller plantering märks effekten. Jordbearbetningen frigör bakterierna så de kan andas in genom luften.

Upptäckten av fenomenet gjordes i samband med forskning på cancerpatienter och fortsatta studier ledde fram till det överraskande faktum att vanlig matjord bidrar till förhöjd sinnesstämning. Det lovar gott inför den kommande trädgårdssäsongen.


Läs mer här: Dirt Can Make You Happy


Om författaren

Författare:
Helene Lind

Om artikeln

Publicerad: 19 mar 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: