sourze.se
Artikelbild

Ökade snöröjningsresurser i Vaxholm

I början av säsongen fungerade snöröjningen dåligt. Samtal mellan kommun och entreprenör resulterade i mer snöröjning och mer resurser. Vad hände sedan? Så här kommenterar kommunen och invånarna.

Det femåriga avtalet som gäller snöröjning löper fram till 2014 och har ett fast pris på 2,5 miljoner kronor per år. De senaste åren med snörika vintrar har avtalet varit ekonomiskt fördelaktigt för kommunen, men hur fungerar snöröjningen under snörika vintrar?

Enligt Lars Junell på Vaxholms kommun fungerade snöröjningen dåligt i början av säsongen. Efter årsskiftet 2012/13 slöts ett tilläggsavtal med entreprenören Green Landscaping om ytterligare snöröjning vid äldreboenden även på helgerna. För detta tillägg debiteras kommunen extra, enligt tilläggsavtal den 18 december 2012. Entreprenören lade även fram en plan om ökade snöröjningsresurser och förändringar i organisationen, enligt Green Landscapings resursplan den 21 december 2012.

- Efter nyår fungerar snöröjningen mycket bättre, berättar Lars Junell.

Det är till dig eller till entreprenören man som invånare vänder sig med synpunkter på snöröjningen. Vilken är din bild av vad invånarna tycker?

- De flesta klagomålen gäller Hamngatan. Snöröjningen anses fungera dåligt. Att snöhögarna i korsningarna är för höga känner vi till, men de har minskat betydligt efter nyår, säger Lars Junell vidare.

Hamngatan är en affärsgata och därmed viktig för de flesta som bor i Vaxholm. Hamngatan är en av gatorna med prioriterad snöröjning.

Green Landscaping är tillfrågad om hur de ser på snöröjningen, men anser sig inte ha tid att svara.

En av invånarnas som bor på Hamngatan i Vaxholm, Bo Jansson, fick frågan vad han anser om snöröjningen före och efter nyår.

- Den mesta snön kom före nyår och då fungerade snöröjningen dåligt. Efter nyår tycker jag inte att snöröjningen blivit bättre, snarare har behovet av snöröjning minskat radikalt. Då har det istället regnat en del och snön har sjunkit ihop och blivit till is. Där jag parkerar är det en stor isvall som blivit av all snö som smält. De är generellt dåliga på att köra bort snön, vilket är orsaken till att dessa isvallar bildas. De lägger stora snöhögar vid vägkorsningar. Det är direkt trafikfarligt. De vekar ha alldeles för lite resurser, eller så får de för lite betalt. Snöröjningen förstör saker som de inte åtgärdar. Cykelställ är demolerade, vägkanter är sönderkörda och vägskyltar nedplogade.

Efter nyår har det kommit sparsamt med snö, och om de förbättringar som tilläggsavtalet och de ökade resurserna ger är tillräckliga visar sig nästa gång det snöar ordentligt.


Om författaren

Författare:
Jan Sjöberg

Om artikeln

Publicerad: 19 mar 2013 11:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: