sourze.se

Fick bluffjobb via Arbetsförmedlingen

När Joakim Lindqvist för två år sedan var arbetssökande vände han sig till Arbetsförmedlingens hemsida för att hitta ett jobb. Men företaget som anställde honom visade sig vara en bluff.

När Joakim var en av de som gick vidare efter intervjun på Scandinavian Media Solutions i Malmö, väntade en två dagars utbildning på Scandic Hotel. Det var en lång och avancerad utbildning och Joakim fick intrycket av att företaget var mycket seriöst och etablerat. Någon efterforskning på företaget hade han inte gjort i förhand utan kände sig trygg då arbetsförmedlingen själva haft annonsen på sin hemsida.

När det stod klart att platsen var hans fick han en egen mobiltelefon att sköta sina arbetssysslor med. En mobiltelefon han även fick använda privat.

Under arbetsveckorna hölls stora tävlingar säljarna emellan och det lottades ut både telefoner, datorer och TV-apparater. Uppnådde gruppen dessutom ett visst mål bjöd chefen dem alla på lunch på Lilla Torg. Redan här började Joakim bli misstänksam.

- Det började delas ut fina och dyra priser och vi var ett gäng som kollade upp företaget på nätet, berättar Joakim.

Företaget visade sig inte ens ha en F-skattesedel, och flera av säljarna använde sig av utpressning mot de kunder de redan lurat. Vägrade kunden betala bluffakturan de fått för en tjänst de inte velat ha, hotades de med Kronofogden. Ägaren, Marcelo Magno stod även för flera liknande företag i Malmö, bland andra hittaföretag.se. En man som i februari 2011 blev dömd för bokföringsbrott och grovt skattebrott. Domen blev tre års fängelse och sju års näringsförbud.

När Joakim inte längre ville jobba kvar på företaget fick han höra att han var skyldig företaget pengar för mobilräkningarna tillhörande telefonen han fått av dem. Ett krav som för Joakim blev en bitter kamp för att få rätt innan han till sist gav upp och betalade.

- Det stora hela var att när jag sade upp mig från företaget så sade de att jag skulle bli återbetalningskyldig för telefonräkningarna. Det jag inte visste då var att jag skulle få betala avgiften under arbetstiderna också, säger Joakim.

En kommentar från Arbetsförmedlingen har inte gått att få, men Joakim själv säger att han inte längre förlitar sig lika mycket på annonserna på deras hemsida.

- Jag känner mig inte lurad av Arbetsförmedlingen, de hjälpte ju mig inte mer än att jag hittade jobbet på deras hemsida, men av företaget känner jag mig lurad. Jag förlitar mig inte på alla jobb som kommer upp på deras hemsida utan kollar upp jobbet mer noga idag.


Om författaren

Författare:
Sofie L. Magnusson

Om artikeln

Publicerad: 19 mar 2013 11:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: