sourze.se
Artikelbild

Gratis skolmat bättre än konstgjorda öar

Venezuelas president Hugo Chavez lät sitt folk ta del av landets oljeinkomster. Man kan undra varför det uppfattades som kontroversiellt inom vissa kretsar.

Det mesta har redan sagts och skrivits om Venezuelas nyligen avlidne president Hugo Chavez. Denne karismatiske ledare lämnade ingen oberörd. Hur kommer det sig att han framkallade så starka känslor?

Att borgarpressen och Carl Bildt anser att Hugo Chavez var kontroversiell är föga förvånande. Bara det faktum att han vägrade rulla ut den röda mattan för USA, och stå med mössan i hand, verkar vara skäl nog. Att Chavez dessutom hade fräckheten att låta Venezuelas oljeinkomster komma landets invånare till del verkar också vara svårt att svälja.

Hugo Chavez var en man som stod upp för de fattiga och förtryckta. Under sina år som Venezuelas president införde han bland annat gratis skolmat och fri läkarvård. Dessa reformer verkar, av någon anledning, uppröra människor som kallar sig för liberaler.

De som kritiserat Chavez hävdar att han aldrig hade lyckats genomföra dessa reformer utan landets oljeinkomster. Naturligtvis har de helt rätt. Men jag kan inte se något fel i att investera oljepengarna på detta humana sätt. Hellre det än att bygga konstgjorda öar, lyxhotell på hundra våningar eller inomhusbackar för skidåkning!

Jag tror att den största anledningen till att Chavez inte fick det erkännande och den respekt han förtjänade beror på att han kallade sig för socialist. I de flesta delar av västvärlden är detta ett skällsord. Det enda som kan mäta sig i impopularitet är kommunist.

Hugo Chavez vågade dessutom kritisera Israels folkmord på palestinier och var god vän med Fidel Castro. Inget av detta ger några pluspoäng vare sig i Washington eller Bryssel.

Om författaren

Författare:
Fredrik Krook

Om artikeln

Publicerad: 15 mar 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: