sourze.se
Artikelbild

När näthatet dödar

Ska det verkligen behöva gå så långt att en ung människa tar sitt liv innan någon reagerar?

Nätmobbningen har blivit ett riktigt samhällsproblem. Att det genom bloggar, Facebook, mail och allt vad det nu är, skrivs kränkande och förnedrande ord, har numera blivit lika normalt som att vi måste få i oss föda. Vem bär egentligen ansvaret för näthatet? Kommer det någonsin kunna bli ett slut på det hela?

För några dagar sedan tog en 13-årig flicka sitt liv på grund av att hon under en längre tid blivit mobbad via nätet. Hon hade varje dag utsatts för kränkande glåpord, något som hennes skola visste om men ignorerade. Istället valde hon den tragiska utvägen att ta sitt eget liv. Detta hade gått att förhindra om folk hade reagerat och börjat hjälpa till.

En annan snedvriden grej är att den som mobbas oftast blir förflyttad till en annan skola. När den mobbade redan är osäker, rädd och otrygg ska denne alltså behöva flytta och starta ett helt nytt liv någon annanstans, något som också kan vara skrämmande. Medan den som mobbar känner sig som segrare över att ha lyckats flytta på sitt offer och själv står kvar som "herren på täppan". Det är ett helt felaktigt system. Samhället måste bli hårdare när det gäller barns trygghet i skolorna. Märks minsta lilla antydan till mobbning och näthat så ska det tas itu med - direkt!

På nätet kan man vara anonym och det är en anledning till att näthatet växer. Men ska det verkligen behöva gå så långt att en ung människa måste ta sitt liv, innan någon reagerar?


Om författaren

Författare:
Madelene Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 14 mar 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: