sourze.se
Artikelbild

Franciskus - den nye påven

Den katolska världen har fått en ny påve. Den 266:e påven heter Jorge Mario Bergoglio och kommer från Argentina.

Den nya påven har valt namnet Franciskus. Ett viktigt val då San Franciskus från Assisi är bland de mest älskade av alla helgon. Påve Bergoglio blir den första påven med detta namn.

"Systrar och bröder, god kväll", börjar den nya påven sitt tal inför den stora folkmassan på Piazza San Pietro. "Kardinalerna har hämtat mig från världens ände" fri översättning - La fine del mondo betyder också världens undergång, tillägger han. Med det kan han mena att han kommit långväga, men också att han kommer från en värld där det finns mycket lidande. Han ber sedan alla att be för den förre påven och ber dem sedan att be för honom, Roms nya biskop, påven. Jag får ett gott intryck av honom. Det kan vara hans spanska accent eller den lugna attityden, min första känsla är positiv.

Den nye påven, Franciskus, blev "tvåa" redan vid förra konklaven 2005. Han blir den första sydamerikanska påven i den katolska kyrkans historia. Han kommer från Buenos Aires där han tidigare var ärkebiskop. Han är 76 år och hans chans att bli påve var kanske inte så stor, men han ser lugn och glad ut i TV-rutan. En sansad man, var de första orden jag kom att tänka på när jag såg honom där.

Jorge Mario Bergoglios far jobbade vid järnvägen och hans mor var hemmafru. Han har studerat teologi och filosofi på universitet i San Miguel och i Tyskland. Han har undervisat teologi och psykologi i Santa Fe. Han blev ärkebiskop i Buenos Aires 1997 och kardinal 2002. Han tillhör Jesuitorden och har levt ett enkelt liv. Som ärkebiskop i Buenos Aires tog han bussen till jobbet. Han har dock kritiserats för att inte ha försvarat två jesuiter som blev bortrövade under diktaturen. Han har sagt att man ska minnas det som varit för att skapa nuet med visdom.

Namnet "Francesco" är ett viktigt namn i den italienska historien. Den helige Franciskus lämnade sin rika familj för att leva ett fattigt liv bland människorna men nära Gud. Han hörde Guds röst som sade: "Franciskus, gå och restaurera kyrkan." Franciskus sålde en del av sin fars varor för att bekosta renoveringen av ett kapell. Han gav sig av iklädd endast en munkkåpa och levde hela sitt liv bland spetälska, fattiga och sjuka. Gud menade antagligen att hela kyrkan skulle restaureras, omvändas, förändras, och han gick så långt som till den dåvarande påven för att sprida sitt budskap.

Kanske är det detta som den nya påven vill. Det är i alla fall vad jag och många andra hoppas.


Källor:
ansa.it
repubblica.it
wikipedia.org
www.ilmessaggero.it
TV-kanalen: la7


Om författaren

Författare:
Annika Widén

Om artikeln

Publicerad: 13 mar 2013 22:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: