sourze.se
Artikelbild

"Sluta med sexism i vardagen"

Jag, som 16-åring och tjej, märker tydligt av sexismen i vardagen. Vi måste börja ta det här problemet på allvar.

Sexismen i vardagen sker ofta utan att de som använder sig av den ens är medvetna om att det rör sig om sexism. Det kan vara i klassrummet, på skolgården, på arbetsplatsen, på kaféet, vid köksbordet eller på stan. Kommentarer och skämt som till exempel: "Höhö, du skriker ju som en tjej!", "Vilket kärringkast!" eller "Dont be such a pussy" är alla exempel på vardagssexism.

När jag påpekar detta blir jag ofta bemött med svar som: "Men, har du ingen humor eller?", "Ta det lugnt, jag skojade ju bara!" eller "Skärp dig, det där var inte alls något sexistiskt!".

Många behöver lära sig en regel som man vanligen lär sig när man är väldigt liten. Om du skämtar med eller om någon, och den personen inte tycker att skämtet var okej - då är skämtet inte okej. Då får du skämta om något annat istället.

Jag och många andra som inte tolererar sexism, vi som säger ifrån, blir ofta kallade klagare, irriterande, bitterfittor, och så vidare. Anledningen till detta är jag övertygad om är att många inte ens vet vad ordet "sexism" betyder och innebär.

Definitionen av sexism är diskriminering och förtryck på grund av kön. Sedan finns det ingen sexism-ordbok där man kan slå upp om en kommentar eller ett ord är sexistiskt eller inte, utan det är självklart en tolkningsfråga. Vissa tycker att något är sexistiskt, andra inte, så är det. Därför är det viktigt att lyssna på vad den som blir skämtad om själv tycker.

Vardagssexism är sexism som vi hör var dag, som går obemärkt förbi många. Så får det inte vara längre. Vi måste börja ta detta på allvar och få det att sluta.

Ett enkelt steg är att helt enkelt bara sluta skämta om kön. Istället för att skämta genom att förminska ett kön, man som kvinna, skämta om något annat istället. Så enkelt är det. Det behövs inga frågor. Tar folk illa upp, vilket vi gör, tro mig, så sluta bara. Du behöver inte streta emot, för sexistiska skämt är inte något som bör bevaras, det är inte något värt att kämpa för, inte alls. Det ska inte behöva bevisas att skämtet eller kommentaren är sexistisk för att du ska sluta. Om någon ber dig att sluta - bara gör det.

Tack för att du läste min text och jag hoppas att jag har fått dig att tänka till!


Om författaren

Författare:
Alice Kugelberg

Om artikeln

Publicerad: 08 mar 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: