sourze.se
Artikelbild

Utsatta ungdomar behöver visas positiva möjligheter

Det finns många unga killar och tjejer som känner ett utanförskap och som inte har några eller väldigt få positiva förebilder. De hamnar då lätt i en destruktiv spiral som är svår att bryta.

Jiddra Inte är en insamlingsstiftelse som arbetar för att stötta och inspirera ungdomar. Framför allt ungdomar från utsatta miljöer som riskerar att hamna i destruktiva levnadsmönster. Detta gör vi genom gratis inspirationsläger och mentorskap.

Det finns många unga killar och tjejer som känner ett utanförskap och som inte har några eller väldigt få positiva förebilder. De hamnar då lätt i en destruktiv spiral som är svår att bryta. Stiftelsen Jiddra Inte vill inspirera dessa ungdomar och visa dem på positiva valmöjligheter som de ofta inte vet om att de har.

Det räcker inte med ord. För att kunna fatta positiva val måste känna i hjärtat att det faktiskt är möjligt - man måste tro att man kan.

Stiftelsen ger ungdomar från utsatta miljöer en veckas gratis inspirationsläger; en vecka med föreläsningar, workshops och där de får träffa inspirerande människor som de kan lyssna på och prata med under avslappnade former.

Ungdomarna får möjligheten att vistas i en miljö som ger dem ett andrum från vardagen. Lägret är en nödvändighet för att överhuvudtaget nå fram och väcka deras vilja till fortsatt engagemang. Syftet är att ge ungdomarna upplevelser och så frön till insikter som varar betydligt längre än bara lägerveckan.

Efter lägret erbjuder vi deltagarna möjligheten att få kontakt med någon av våra mentorer som kan stötta dem att hålla inspirationen uppe under tiden efter kollot. Och så att de ges tillgång till kontaktnät som de saknar. Vi erbjuder också möjligheter till kontakt med tidigare deltagare.

Stiftelsen Jiddra Inte har tillgång till ett gediget nätverk av människor med stor kunskap och erfarenhet av dessa frågor. Detta är ett effektivt och fungerande sätt som hjälper och inspirerar ungdomarna.


Bakgrund
Stiftelsen grundades av bland annat Patrik Pelosio som ett resultat av arbetat med boken "Jiddra Inte" som handlar om honom.

Patrik Pelosio växte upp under problematiska förhållanden i ett nedgånget område. Han hamnade tidigt i våld och kriminalitet. Men mot alla odds lyckades Patrik bryta den negativa spiralen och arbetar idag sedan många år mot våld, droger och rasism. Han vet vad som kan hända när unga tjejer och killar hamnar snett och känner ett starkt utanförskap. Då greppar de efter första bästa gruppering som ger dem ett sammanhang. De ser inget val framför sig, de känner inte till att det finns alternativ och sedan är de inne i en destruktiv spiral som är svår att bryta.

Idag föreläser Patrik om detta för skolor, företag och organisationer, ofta tillsammans med förintelseöverlevaren och 2012 år svenska hjälte, Emerich Roth.

Idén till stiftelsen föddes ur insikten: För att kunna välja behöver man känna till att det finns alternativ; och det vill vi i Stiftelsen Jiddra Inte ge ungdomar. Jiddra Inte är en insamlingsstiftelse som samlar in medel för att kunna finansiera arbetet. Detta sker genom bidrag från privatpersoner och företag. Vill du veta mera? Besök gärna: www.jiddrainte.se


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 22 feb 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: