sourze.se
Artikelbild

Överdrivna farhågor om Kina?

I detta skede är risken kontrollerbar, men om sektorn fortsätter att växa utan reglering kan detta vara en tidsinställd bomb.

I en artikel i Dagens Industri den 18 februari 2013 med rubriken "Kina på farlig väg" varnar Jenny Hedelin för den ekonomiska utvecklingen i Kina.

Artikeln har följande inledning : "Analytiker efterlyser drastiska åtgärder för att bromsa den skenande utvecklingen i den kinesiska skuggbanksektorn. Samtidigt varnar kreditvärderingsinstitut för att skuldbördan är oroande hög i vissa av landets provinser."

När jag följt utvecklingen i Kina har jag ofta stött på spådomar att det ekonomiska undret snart är över. Bankerna skulle vara svårt skuldsatta och den ekonomiska statistiken var överdriven. Varje gång visade sig farhågorna starkt överdrivna och det är de nog denna gång också. Kina har haft en årlig tillväxt på tio procent de senaste tjugo åren.

Weisheng Han, analytiker på Citi-group i Shanghai säger till nyhetsbyrån Bloomberg: "I detta skede är risken kontrollerbar, men om sektorn fortsätter att växa utan reglering kan detta vara en tidsinställd bomb."

Det var i hög grad Kinas förtjänst att världen inte övergick till en depression efter bankkollapsen 2008. Det blev i stället en recession som fortfarande varar. En ljuspunkt var bric-länderna Brasilien, Ryssland, Indien och Kina som de senaste åren har haft en hög tillväxt.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 22 feb 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: