sourze.se
Artikelbild

Drottning Silvia anmäler tidningar för publicering av omdebatterad bild

"Silvia på knä borstar bort en nazistsymbol från golvet, Camilla Henemark ligger naken på bordet med pizza på sin kropp och kungen och hans män äter."

Drottning Silvia har anmält flera tidningar till pressombudsmannen, för att de publicerat en bild av konstnären Elisabeth Ohlson Wallin.

När jag såg bilden första gången så studsade jag självklart till. Silvia på knä borstar bort en nazistsymbol från golvet, Camilla Henemark ligger naken på bordet med pizza på sin kropp och kungen och hans män äter. Jag undrade hur konstnären hade gjort bilden, men sedan glömde jag den.

Visst, det var lite rabalder i media om bilden när den kom för något halvår sedan. Nu visar det sig alltså att Silvia ska anmäla publiceringarna av bilden till PO för att hon känner sig kränkt, och det är ju förståeligt, men varför nu? Varför agerade inte Silvia på en gång?

Bildbyrån som sålt ansiktena till Elisabeth Ohlson Wallin har nu dragit tillbaka sin försäljning och bilden kan inte visas, trots att konstnären har betalat för bilderna som stoppats in - Elisabeth Ohlson Wallin har bara köpt huvudena. Visst, de som sålde kunde ju ha frågat eller sagt "du ska väl inte göra något förnedrade med bilderna", men det gjorde man förstås inte. Nu vill man inte längre, för man blir förstås persona non grata hos kungahuset om man är med och medverkar till en sådan här bild.

Nå, bilden finns nu ute på nätet och i datorerna hos folk, och den går inte att stoppa. Det är ett intressant dilemma. Visst känns bilden tuff, men så är har det alltid varit med satir. Även idag.


Om författaren

Författare:
Mikael Vasara

Om artikeln

Publicerad: 21 feb 2013 11:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: