sourze.se
Artikelbild

Påvens överraskande avgång

För många av oss som bor i Italien kom beskedet oväntat, men jag vågar påstå att väldigt få jag känner blev fästa vid den här påven.

Påve Benedictus XVI har inga krafter kvar, sade han på latin igår. Han är fullt medveten om allvaret i hans val och ber om förlåtelse för sina brister, skriver tidningen Il Messaggero. Det är mycket ovanligt att en påve avgår och har bara skett 6 gånger i den katolska kyrkans historia, senast för cirka 600 år sedan enligt tidningen la Repubblica.

På la Repubblicas hemmasida kan man se hela talet där påven framför sitt tal inför de tysta kardinalerna. Alla är de lika överraskade, men tidningen Osservatore Romanos redaktör, Gian Maria Vian, säger att påven Benedictus XVI har funderat på saken i flera månader, under resor till Mexiko och Kuba. Vatikanens presschef, fader Lombardi, försäkrar att påven varken är sjuk eller deprimerad. Han säger att han inte mår tillräckligt bra för att orka ge med både kropp och själ som han hittills gjort. I tidningen Il Messaggero kan man dock läsa att han lider av bland annat reumatism och att han inte vill ta alla mediciner läkarna har skrivit ut.

Kritiken kommer omedelbart. Bara några minuter efter uttalandet klockan 11.46 den 11 februari, börjar man se bilder av påven och Berlusconi som byter plats på Facebook. Kommentarer om kyrkans pedofilhärva fyller sociala medier tillsammans med lugnande tweetar om att börsen inte blivit lidande.

Många människor har uttalat sig positivt om påvens besked. Presidenten Giorgio Napolitani sade att han respekterar beslutet och uppskattar påvens mod. Angela Merkel, Francois Hollande och David Cameron har visat sitt deltagande. Den förre påvens sekreterare, kardinal Cracovia Stanislaw Dziwisz, sade dock att Johannes Paulus II beslöt att vara kvar på sitt ämbete till livets slut, för han ansåg att man inte kunde gå ner från korset.

För många av oss som bor i Italien kom beskedet oväntat, men jag vågar påstå att väldigt få av de jag känner blev fästa vid denne påve. Med Johannes Paulus II som förebild kan det vara svårt. Han var en påve som kämpade trots sin sjukdom och spred kärlek och glädje omkring sig medan Benedictus XVI kritiserades redan i början av sitt ämbete för sin koppling till nazismen under andra världskriget. Vidare förknippas han ofta med kyrkans pedofiler, sedan videoklipp sänts på YouTube där vittnen berättar om präster som våldfört sig sexuellt på dem och sedan blivit flyttade från kyrka till kyrka, och där kardinalen Ratzingers namnteckning var synlig på dokument som tillät att detta fick ske. "Vatileaks" gjorde honom inte heller populär.

Påven kommer att lämna sitt ämbete den 28 februari och en konklav kommer att välja en ny påve inom slutet av mars månad, troligtvis före Påsk.

Den katolska kyrkan förespråkar förlåtelse och påven tweetade dagen innan beskedet för sista gången: "Vi måste förlita oss på Guds barmhärtighet. Vi är alla syndare, men hans älskvärdhet gör oss som nya." - “We must trust in the mighty power of God’s mercy. We are all sinners, but His grace transforms us and makes us new."


Om författaren

Författare:
Annika Widén

Om artikeln

Publicerad: 12 feb 2013 11:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: