sourze.se
Artikelbild

Ja till köttskatt

Skatten bör gå till att minska slaktdjurens lidande under sin miserabla och korta existens.

På den här planeten lever allt liv på annat liv. Vargar river får. Får betar av spirande gräs. Gräset förkväver annan växtlighet.

Människor har förädlat gräs, håller får, kor och svin, de klär sig i vargpäls, i kläder av ull och bor i hus av virke från skogar av granar och furor. Människor har lärt sig djungelns lag, döda eller dö, att livet är en kamp för överlevnad.

Man har vunnit denna kamp, tämjt djuren och omdanat naturen. Människor ser som världens herrar och anser sig ha rätt att utnyttja planeten efter sitt gottfinnande.

Det finns bland människor också en etik. En medvetenhet om värden. Mänsklighet har haft begrepp om rätt och fel, gott och ont, bra och dåligt. Det kanske inte bara människor har, det kanske också djur har som skyddar sina ungar, kanske också växter som lär vara mottagliga för kärlek. Kanske finns det en känsla för etik och kärlek implicit i den princip som styr det biologiska liv som präglar denna planet.

Moralen, samvetet, säger oss att man berörs av annat liv. Man förstår hundars, kossors, undulaters känslor, i viss mån i alla fall. Man kan sätta sig in i slaktdjurs ångest, man fattar plågan av att leva i svingårdar, förstår hur det är för en ko att skiljas från sin kalv. Människor vet att andra livsformer har stora likheter med den egna. Man är inte likgiltig när man slaktar.

Medvetenhet om kycklingars små burar, om grisfabrikernas stinkande stior, om slaktdjurens ångest, skapar inga goda konsumenter. Vi är inte okunniga om hur djurhållningen industrialiseras och hur vi objektifierar och ställer annat liv under ekonomiska villkor, för att kunna frossa på billigt kött. Men skiter i det och konsumerar ändå. Som vi är medvetna om utsläppens skadlighet men kör bil ändå. Som vi är medvetna om att vår livstil måste förändras om inte oöverblickbara konsekvenser skall inträffa. Men konsumerar och vill ha tillväxt trots det.

Eftersom Gud numera inte officiellt existerar och således inte kan ställa krav eller straffa oss, beskattar staten numera människor för oönskade och skadliga beteenden. Vi har skatt på tobak och sprit. Vi har bensinskatt för att luften förgiftas och klimatet förändras.

Därför är det logiskt att införa köttskatt. Kanske kan skatten minska köttkonsumtionen och bidra att det går åt helvete i lite långsammare takt. Skatten bör motiveras med att det skall kosta att avrätta djur, med att vi bör vara medvetna om att de slaktdjur vi avlivar har instinkter liknande våra och känner skräck likartad vår. Vi bör bör inte vara omedvetna om att vi bryter mot etiska principer när vi använder andra livsformer för njutning och frossande.

Och givetvis viss bör skatten också motiveras med att detta onödiga och överdrivna köttkäkande bidrar till klimatförändringar och orsakar övervikt och välfärdssjukdomar.


Om författaren

Författare:
Jan Wiberg

Om artikeln

Publicerad: 31 jan 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: