sourze.se

Nyliberalismens historia

Begreppet nyliberalism användes för första gången 1980 i boken "I morgon kapitalism" av den franske journalisten Henri Lepage.

Sedan 1980-talet har ordet "nyliberal" ofta använts utan att man har vetat vad ordet betecknar. Johan Norberg har i en artikel i Metro den 24 januari 2013 under rubriken "Förvirrad debatt om nyliberalismen" klargjort dess ursprung.

Begreppet nyliberalismen användes för första gången 1980 i boken "I morgon kapitalism" av den franske journalisten Henri Lepage. Le nouveau liberalism, översattes nyliberalism i den svenska utgåvan. På kultursidorna blev det en stor debatt där uttrycket snart betecknade allt som man förfasade sig för.

Nyliberalerna kan indelas i två riktningar, nämligen marknadsliberaler och libertarianer . Marknadsliberaler förespråkar frihandel och största möjliga frihet för näringslivet. Libertarians förespråkar största möjliga frihet överhuvudtaget.

Centerpartiet har på sista tiden betecknats som nyliberaler för att man förespråkat fri invandring och sänkta skatter. I den andra halvan av 1800-talet förespråkade liberalerna näringsfrihet, frihandel, tryckfrihet och fri migration. Det är den klassiska liberalismen.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 29 jan 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: