sourze.se
Artikelbild

Popprinsessan Kylie Minogue firar 25 år som artist

Kylie firar med finstämd samling där hon tolkar sina gamla hits på ett nytt sätt.

The Abbey Road Sessions
Kylie Minogue.
The Best of Kylie Minogue. Spec. edition
EMI

Kylie Minogues fysiska ålder verkar ha stannat av och hon ser till och med fräschare ut i dag än 1987. Hennes karriär har inte alltid gått spikrakt uppåt sedan hon fick sin första etta med klämmiga "I should be so lucky". Efter många framgångar med demonproducenterna Stock/Aitken/Waterman, som gav henne stora hits som min personliga favorit "Better the devil you know", "Step back in time" samt "Finer feelings", tröttnade Kylie på den strömlinjeformade formulan som något år in på 1990-talet började falna. Folk hade helt enkelt tröttnat. Kylie bröt med SAW och bytte helt musikalisk bana, och fick sporadiska hits som "Confide in me". Efter några år i glömska fick hon en dunderhit igen med "Can’t get you out of my head" en låt som anspelade på hennes sexighet och som åter installerade henne på världens topplistor. Dessa låtar och några till inklusive videos finns med på samlingsplattan, som ger en bra överblick av hur Kylies musikstilar ändrats genom åren. Med nya "The Abbey Road Sessions" blickar Kylie tillbaka på sin karriär och musikaliska testamente genom att göra om sina hits, inklusive en ny låt "Flower", till sparsmakade och avskalade arrangemang som skänker nytt liv åt, många gånger, uttjatade låtar. Till sin hjälp har hon sitt eget akustiska band och en stor orkester som låter Kylies stämma komma fram betydligt bättre. Borta är basgångarna och synthslingorna och som lyssnare får man intrycket av att hon nu hittat hem och att det är sådana här låtar som hon även ska spela i fortsättningen. Plattan inleds med "All the lovers" som behållit sin fina stämning men som framförs i ett lugnare tempo. Andra favoriter är bland andra största hitten "Better the devil you know" där det bara är Kylie, kör samt ett piano, underbart. Balladen "Finer feelings" finns också med i en version snarlik originalet från 1991 och som jag tycker tillhör en av Kylies bästa ballader. Kylie bevisar än en gång att hon är en superstar och vi kommer med all sannolikhet att få uppleva fler jubileer vad det lider.


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 11 dec 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: