sourze.se
Artikelbild

Värdig avslutning på vampyrsagan

I "The Twilight Saga: Breaking Dawn - part 2" tar vi farväl av Bella, Edward, och de andra karaktärerna som bara har vuxit genom filmserien. Det är både välspelat och vackert.

The Twilight Saga: Breaking Dawn - part 2
Regi: Bill Condon
I rollerna: Kristen Stewart, Robert Pattinson och Taylor Lautner med flera.


OBS! Denna recension kan innehålla en liten spoiler.

Den sista delen i denna populära vampyrsaga handlar om uppgörelsen med makthavarna inom vampyrorden, Volturis. Det är inte bara Cullens som tröttnat på deras sätt att handskas med saker och ting. Dessutom växer Bella och Edwards dotter Renéesme uttalas René-Esme i rasande fart och ingen vet hur det kommer sluta. Ska hon bara leva en kort tid tillsammans med sin familj?

Sedan händer något som de alla hoppades inte skulle ske; Volturis får reda på Renéesmes existens och det innebär en enda sak - trubbel. Nu ser Aro sin chans att utplåna klanen Cullen och lägga vantarna på Alice, och förhoppningsvis Edward och Bella. Enligt vampyrlagen får ingen göra vampyrbarn längre, det vill säga omvandla ett människorbarn till vampyr. Detta på grund av att dessa vampyrbarn ofta var oregerliga och kunde i ett raseriutbrott utplåna en hel by. Och enligt Volturis är nu detta vad Bella och Edward gjort. De har ett ögonvittne som sett Renéesme och delar av vad hon är kapabel, till och nu måste Cullens straffas - för alla vet ju att två vampyrer inte kan få barn...

Filmmakarna av Twilight-serien har i denna sista del tagit upp det hela en nivå; från tonårsfilm till klassiker. Inledningen är svepande vacker och jag är inte den enda i salongen som sitter med tårar i ögonen och gåshud - förmodligen ett kännetecken på vilka som är riktiga fans. Skådespelarna har genom åren vuxit med sina karaktärer och den enda som fortfarande är en aning stel i sin roll och har paus framför varje utspel är Kristen Stewart som spelar Bella. Men även i denna sista story kommer hon ikapp när halva filmen gått, och nu blir det bra på riktigt.

Utöver de fina skådespelarinsatsterna uppskattar jag dessutom att de inte följer bokens slut i denna filmatisering. Detta gav upphov till spontana utrop, både i salongen men även på till exempel Facebook i kommentarerna efter premiären. Mycket roligt!

Att filmens åldersgräns är från 15 år kan jag däremot inte tycka är acceptabelt. De är noga med att inte visa något stötande i sexscenerna - mest puss och kram - och slagsmålen är inte grova de heller. Det hade räckt med 11 år som gräns, med tanke på alla unga fans som gärna vill se filmen.

Jag rekommenderar att ni sitter kvar när eftertexterna kommer. Det är ett väldigt fint avtack till karaktärerna från alla filmerna.


Om författaren

Författare:
Jennie Johansson

Om artikeln

Publicerad: 04 dec 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: