sourze.se
Artikelbild

Så hanterar du besvikelse

Våga tala om för dig själv varför du är besviken. Att vara helt ärlig mot sig själv är inte lätt, även om det bara är dig själv du kan såra.

Ingenting är omöjligt. Det är konstigt med detta södertrasade uttryck. Speciellt när allting kretsar kring någonting som känns eller upplevs omöjligt. Inre tankar som mal i huvudet kan bli en mardröm för de allra flesta. Hur kommer vi ikapp våra tankar? Det är väl så att vi drömmer mer när vi inte har fått tid för eftertanke innan sänggående. Att grotta ner sig, är det det vanligaste att göra i en utmattad situation. Att bli besviken är svårt att acceptera, och det är beroende av hur stora förväntningar man hade innan besvikelsen uppstod.

Om du drabbats av en besvikelse så finns det hopp. Viktigast är att våga tala om för dig själv varför du är besviken, och skriv gärna ned på papper vad det är som bevärar mest. Att vara helt ärlig mot dig själv är inte lätt, även om det bara är dig själv du kan såra. Så låt dina innersta tankar få det utrymme som de förtjänar. Hur illa det än är så har du möjlighet att sortera och begrunda vad som är sant och vad som möjligen inte stämmer helt och fullt.

Vi överdriver ofta en tanke för att få klarhet i vad som har hänt. Överdriften är ibland nödvändig för att nå fram till något svar på den ofta återkommande frågan: Varför? Sedan är det kritikern inom oss som tar över. Hur är jag, vem är jag, hur uppfattas jag och sa jag något fel, gjorde jag fel, och så vidare.

När besvikelsen får fotfäste blir alla tidigare misstag eller ens personlighet så tydlig och tankarna kretsar kring det som rör allt det negativa. Vi är superbra på att glömma bort tillfälligt vad som faktiskt är positivt. Alla människor har positiva och negativa sidor, men om vi låter det negativa regera, så uppfattas vi även så. Därmed inte sagt att vi ska glömma bort det som är negativt hos oss själva, men vi måste först attackera det aktuella problemet innan vi kan ge oss in på att analysera vad som är negativt. I de bästa av världar så hade vi redan förberett den fasen och kunde plocka fram både det som är negativt och positivt och därmed finna en inre balans och harmoni. Men oftast har vi inte förberett detta. Därför ska vi lära oss att för framtida besvikelser bygga upp den kunskapen för att vidare kunna möta kommande besvikelser.

Nu börjar det stora arbetet, håll i dig, för nu finns det inte tid längre för osorterade tankar att få fotfäste. Sortering är ett viktigt förarbete i alla pågående processer. Du kan utgå från att du måste sortera upp dina funderingar och spalta upp. Hacka sönder en tanke och dela upp den i fler delar. Hur börjar jag och kan jag ta det där första klivet? Kom ihåg att bara att ha börjat fundera på hur man ska få ordning på sitt liv efter en besvikelse, är första steget. Ett viktigt steg som ska ta dig vidare i livet. Så grattis, du har möjlighet att gå vidare nu. Ingenting behöver sätta stopp för vad du kan göra.

Med risk för att bli en sådan typ som ska försöka hjälpa andra och tror att det fungerar bara man försöker, så vill jag vara tydlig och öppet förklara att eftersom jag har erfarenhet på området, så tänker jag dela med mig av den erfarenheten, som jag tycker har hjälpt mig att ändå se livet från den ljusa sidan. För trots allt - vi är väldigt duktiga många gånger på att hjälpa andra, för då lägger man sina egna problem på hyllan. Den typen är inte jag, och därför så har jag rätt att fortsätta. Du har rätt att sluta läsa här, när du vill, om du anser att det är samma dravel som alla andra hjälp-dig-själv-texter. Du som tvekar har på sätt och vis kommit en bit framåt. Att vilja gå vidare är en god förutsättning. Intresse är likaså en fin tillgång, som inte är att förringa. Målet med att ta sig an ett projekt ska vara tydligt. Det varierar en hel del och det kanske inte går just nu att se ett tydligt klart mål, då kan det vara läge att portionera ut målet och sätta rimliga deltidsmål.

Nu sätter vi igång, lycka till! Snart kommer en fortsättning.


Om författaren

Författare:
Karolina G Martin

Om artikeln

Publicerad: 04 dec 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: