sourze.se
Artikelbild

Billiga läkemedel lämnar patienter oförsäkrade - utan deras vetskap

Sjuka patienter hänvisas till läkemedel som gjorts billigare än andra genom att tillverkarna avstått att försäkra patienterna mot skador.

Många vanliga läkemedel som säljs på Apoteken omfattas inte av den så kallade Läkemedelsförsäkringen, LFF, rapporterar Ekot. Anders Öhlén som är vd för LFF berättar att man de senaste månaderna har fått in flera anmälningar från personer som fått biverkningar av mediciner där försäkringen inte har gällt.

På kort tid har Läkemedelsförsäkringen fått in ansökningar från tre personer som man blivit tvungen att avvisa på grund av att bolaget som tillverkar läkemedlet inte är med i försäkringen. Gemensamt för de här patienterna är att de inte tycks ha känt till att medicinerna de fick inte omfattades av Läkemedelsförsäkringen.

Nästan alla företag som säljer läkemedel i Sverige är med i den frivilliga Läkemedelsförsäkringen, men 58 företag deltar inte och i dessa fall är det svårare för patienten att få ersättning för en eventuell biverkning.

De utbytesregler som finns för mediciner gör att ett läkemedel som doktorn ordinerat ska bytas ut om det finns ett billigare, likvärdigt alternativ. I några fall kan det då röra sig om mediciner som inte ingår i Läkemedelsförsäkringen. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, som beslutar om vilka läkemedelskopior apoteken ska byta till varje månad, tar ingen hänsyn till om bolaget är med i LFF eller inte.

Så lång Ekots rapportering i sammandrag.

Det är skandalöst att sjuka patienter hänvisas till läkemedel som gjorts billigare än andra genom att tillverkarna avstått att gå med i försäkringen. Och det i ett system där läkemedelsföretagen tjänar pengar genom det svenska socialförsäkringssystemet.

Om staten inte kan tvinga företagen att gå med i försäkringen så borde apoteken åläggas att vid varje tillfälle informera patienten om att läkemedlet inte omfattas av försäkringen vid allvarliga biverkningar.


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 30 nov 2012 13:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: