sourze.se

Inför kännbara straff för matbluffarna!

Både Coop och ICA har sålt oxfilé som visat sig vara färgad fläskfilé. För hälsans och hederlighetens skull är det dags att sätta stopp för fusket.

Livsmedelsverket polisanmäler tre köttimportörer för att ha köpt fläskfilé som preparerats med ett färgämne och sålts som oxfilé. Både Coop och ICA har sålt den fejkade oxfilén. Alla parter skyller ifrån sig. Minst femtio ton har sålts de senaste två åren.

Jag är uppvuxen med Kooperativa Förbundets provkök, gedigna skolkökslärarinnor som undervisade oss kunder om rätt sammansatta måltider, Vår kokbok och genomtänkta och utprovade recept. ICA marknadsför sig nu med egna varumärken och strikt kontroll.

Det är lätt att känna skillnaden mellan oxfilé och fläskfilé. Storleken och framförallt smaken. Filébiff, tournedous eller biff Rydberg på fläskfilé? Fi donc! Om stora välkända butikskedjor med egen kvalitetsstämpel kan bjuda på sådana förfalskningar så kan man vänta sig vad som helst. Vad ryms i alla containrar som importeras där det står någon typ av kött på fraktsedeln? Ingen kontroll syns ske. I varje fall om ingen kund tar prov och anmäler.

Det är tydligen bara konsumenterna som övervakar livsmedelshandeln och restaurangerna. Lunchgästerna är vana att se med milt nöje på alla falska maträtter som marknadsförs som sjötunga, wienerschnitzel, biff, hackad oxfilé med flera. Men för hälsans och hederlighetens skull är det dags att införa ett förbud med kännbara straff mot matförfalskning. Jag äter gärna en odlad fisk från Asien men jag vill inte ha den marknadsförd som sjötunga - och inte se någon färgad gegga där det står oxfilé på förpackningen.


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 21 nov 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: