sourze.se
Artikelbild

Generation Y har stora problem

Generation Y betraktas som kreativa, socialt engagerade och digitalt superkompetenta. Ändå får de problem på arbetsmarknaden.

I en artikel i SvD den 12 november 2012 med rubriken "Steget mot livet som vuxen allt längre" behandlas ungdomarnas svårigheter att komma ut på arbetsmarknaden. Artikelförfattare är Maria Carling.

Artikeln har följande inledning: "De som föddes runt 1990 är rekordmånga och ska ut i arbetslivet när varslen duggar tätt. Jobb och bostäder är allt oftare tillfälliga. Ironikerna i generation X, födda på 60-talet, ville inte bli vuxna. De välutbildade i generation Y får inte bli vuxna."

Jag har behandlat frågan i en artikel med rubriken 2010 - Kris eller inte?. Där skrev jag: "Om man studerar födelsetalen under 1900-talet finner man att det var födelsetoppar i början av 1920-talet, i mitten av 1960-talet och mellan 1988 och 1994. Det faktum att så många barn föddes på 1990-talet gör att arbetskraftsbristen kommer av bli begränsad. 90-talskullarna är 2010 mellan 16 och 22 år."

Generation Y som föddes mellan 1980 och 1994 betraktas som kreativa, socialt engagerade och digitalt superkompetenta. Etableringsåldern, det vill säga den ålder när tre fjärdedelar av en årskull har arbete, var förra året 28 år för kvinnor och 26 för män. År 1990 var den 20 år för kvinnor och 21 år för män. I dag är det ungefär en miljon personer som är mellan 19 och 26 år. Även den skickligaste i Generation Y riskerar att gå från den ena projektanställningen till den andra. Någon arbetskraftsbrist, som man befarade i början av årtiondet, har det inte blivit.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 15 nov 2012 11:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: