sourze.se
Artikelbild

Sverigedemokraterna är sin egen största fiende

Jimmie Åkessons PR-riktlinjer kräver en självdisciplin och självcensur som människor vars främsta drivkraft är ilska helt enkelt inte är kapabla till.

I skuggan av Sverigedemokraternas aktiva satsning på att tvätta bort stämpeln som "arga unga män", blir Erik Almqvists rasistiska och sexistiska påhopp i den video som nu offentliggjorts nästan dråpliga. I den allmänna debatten tjuras det från SD-anhängares håll om att "PK-vänstern" nu jublar över Almqvists publika bortgjordhet, men det dämpar knappast glädjen och lättnaden hos alla som aldrig har köpt den putsade retoriken hos SD - bakom vilken det döljer sig både rasism och misogyni - och som vill se partiet avslöjat för vad det egentligen är. Jimmie Åkessons försök att täcka igen gliporna i den krackelerande fasaden har hittills inte varit något lyckosamt projekt, och Almqvist-videon utgör bara kulmen vad vi vet i nuläget av den rad klavertramp och mycket tveksamma utspel från SD-politiker som har nått media den senaste tiden. Citat som exempelvis "Det är väl ingen som tycker det är trevligt att muslimer kommer till Sverige?" av gruppordförande Sven Bager, SD Flen, rimmar ganska illa med den bild av sig själva som ett kärleksfullt, människovänligt och framförallt icke-rasistiskt parti, som SD vill sprida.

Raden av politiker, från lokal- och upp till riksdagsnivå, som avviker från partiets offentliga linje visar tydligt att SD:s största problem är dess egna aktiva politiker och anhängare. Jimmie Åkessons riktlinjer kräver en självdisciplin och självcensur som människor vars främsta drivkraft är ilska helt enkelt inte är kapabla till, och det har visat sig vara någonting genomgående i SD:s led, från gräsrötterna till toppen. Det är ett oundvikligt problem för ett parti som spelar på människors missnöje och främlingsfientlighet för att vinna sympatier, och ett bekymmer för partiet som sannolikt inte kommer att försvinna. Inte heller blir det lätt att göra den avvägning som måste ske efter ett sådant här PR-haveri. Sanningen är naturligtvis den, att om SD skulle göra sig av med alla sina politiker som har samma åsikter och värderingar som Almqvist nu har fått ångra dyrt att han uttryckte, skulle de redan tunna leden bli alldeles för magra för att upprätthålla partiet som det ser ut idag. Samtidigt vill man naturligtvis inte riskera att tappa potentiella väljare vars röster hänger på huruvida partiet i det offentliga är stämplat som rasistiskt eller rumsrent.

Om det senare ska prioriteras, kommer vi snart att få se fler arga, unga manshuvuden rulla.


Om författaren

Författare:
Malin Michea

Om artikeln

Publicerad: 14 nov 2012 19:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: