sourze.se
Artikelbild

"Religion är en fara för mänskligheten"

Det spelar ingen roll vilken helig skrift man läser. Dessa fantasialster försöker få oss att nöja oss med svar som egentligen inte är svar på någonting.

Tänk er en värld och en historia utan självmordsbombare, utan 9/11, utan Londonbombningarna, utan talibaner som stenar oskyldiga kvinnor till döds, utan de kristna korstågen, utan den spanska inkvisitionens häxjakter, utan att religiösa extremister spränger antika statyer i Afrika, utan att "hädare" och "avfällingar" halshuggs offentligt, utan det folkmord som bedrevs i det forna Jugoslavien, utan Förintelsen under Andra världskriget, utan folkmordet på armenier, och utan att påven fördömer all form av sexuellt skydd vare sig det gäller att bespara sin partner en säker död genom HIV/AIDS, eller om det gäller att man inte är i en situation i livet där man kan uppfostra ett barn.

Förr brukade jag se på religion som harmlöst nonsens. Jag trodde att religionen var ett sätt för människor med existentiell ångest att kunna må bra, och jag brukade tycka att det inte fanns någon som direkt led av det. Men år 2001, den 11 september, förändrades min syn på detta. Nu för tiden behöver man bara yttra tre siffror för att få folk att minnas det elände som religion kan ställa till med, nämligen "9/11", och de flesta minns de skräckinjagande bilderna som kablades ut över världen i direktsända nyheter.

Många idag säger att 9/11 var ett dåd som utfördes av "extremister", och att man inte kan jämföra andra troende människor med dem som faktiskt använde sig av passagerarflygplan som vapen, men jag hävdar med bestämdhet att man kan just det. Varför? Därför att all tro på en allsmäktig gud, av något som helst slag, är den fribiljett vi alla letar efter för att slippa tänka själva. Det spelar ingen roll om man följer det Nya testamentet, Koranen, Talmud, Tora, Sanskrit och allt vad dessa "heliga" skrifter kan tänkas heta. Dessa fantasialster försöker få oss att nöja oss med svar som egentligen inte är svar på någonting.

Vetenskapen har idag satt människor på månen. Den har skickat satelliter till Merkurius, Venus, Jupiter och dess månar. Vetenskapen har satt tre fjärrstyrda utforskare på Mars. Vetenskapen har hittat botemedlet mot mässlingen, mot polio och oerhört många sjukdomar, som vi inte ens behöver kunna namnet på längre, då de inte utgör ett hot. Vetenskapen har gett oss möjligheten att färdas, i princip, överallt runt vår vackra planet givet att det finns några platser på havsbotten som fortfarande är lite svåråtkomliga, och vi njuter alla av huvudvärkstabletternas ljuvliga effekt under årets gång.

Så jag ställer en fråga: Vad har teologi och tro gjort som är av, om så den minsta, nytta för någon? När har teologi och tro frambringat något som går att bevisa, som inte är så uppenbart att ett spädbarn hade kunnat komma på det? Vad får er att tro att teologi och tro är det minsta bra för mänskligheten, överhuvudtaget?

Vad teologi och tro gör, som inte kan vara bra alls, är att placera folk i fack; en kristen människa, en judisk människa, en muslimsk människa och så vidare. Och i detta fack finns det, vare sig man vill eller ej, massor av förutfattade meningar och förväntningar om hur personen i fråga kommer bete sig, föra sig, tycka om saker och agera runt olika situationer. Givet att man har rätt att välja en sådan stämpel som en vuxen, och myndig människa - men religiösa tokar har valt att utsätta barn för samma, orättvisa, behandling. Ett barn saknar alla, sanna och falska, värderingar som en vuxen människa har. Om man är lite naiv kan man säga att ett barn är den renaste formen av människan som existerar på vår jord. Barn är fria från religiösa stereotyper, de är fria från rasistiska synsätt, de är fria från den språkbarriär som skiljer nationer år, och viktigast av allt; de är inte indoktrinerade i ett religiöst system.

Men religionerna, av alla slag, tycker att det är viktigt att placera in barnen i dessa fack. Att det är viktigt att sätta en stämpel på det stackars barnet, innan det har en chans att förstå att det egentligen handlar om vuxna människor med fantasivänner. Jag tycker detta är det största övergreppet man kan utsätta ett barn för; att stämpla ett barn som "kristet", "muslimskt", "judiskt", "hinduistiskt" eller "buddhistiskt".

Jag blir upprörd över alla dessa friheter som religiösa människor tar sig. Jag blir upprörd över dem som anser sig ha rätt att försöka tvinga på folk raka motsatsen till kunskap religion, för att de har intalat sig själva att de talar med en kosmisk varelse som skall ha skapat alltet ur ingenting på ett ogripbart sätt som ligger utanför den mänskliga förståelsen.

Hur många som läser det här tror fortfarande på tomten? Tandfén? Antagligen inte lika många som tror på en gud. Men om man nu skall vara agnostiker, och hålla ett öppet sinne inför möjligheten att det kanske finns en gud någonstans i detta eviga kosmos som kallas Universum, skall man då inte skänka tomten och tandfén samma ödmjukhet? Skall vi då inte ta samma argument och applicera det på troll, tomtar, feer och alver? Det finns ju inget som bevisar, till 100 procent, att de inte existerar. Förtjänar inte dessa varelser samma agnosticism?

Jag tycker inte att Bibeln bör brännas, utan jag tycker att den borde bevras som skönlitterär historia. För det är så den bör tolkas, med sina fantastiska dikter, fabler och berättelser. Den här boken är, allt till trots, vad som ligger till grund för mycket av de kulturella betingelser som vi ser i västvärlden idag. Och likadant bör man behandla all annan religiös text.

Jag är inte en av dem som vill att vi skall göra oss av med den religiösa historien som ligger bakom varje nation. Vi bör bevara detta som en evig påminnelse om allt ont religionen har utsatt oss för.

Jag är en av dem som känner att det inte längre är tillräckligt att bara leva sitt liv efter vetenskap och humanism, utan jag tycker det är dags att ägna en stor del tid åt att gå till motoffensiv mot den organiserade ignoransen som anfaller vetenskap och rationellt tänkande. Det är dags att dra bort slöjan av "religionsfrihet" och avslöja religionerna för vad de egentligen är.

Och låt mig få avsluta med följande ord: Universum är inte skyldigt människan någonting. Minst av allt en känsla av välmående.


Om författaren

Författare:
Fredric Lagerblad

Om artikeln

Publicerad: 13 nov 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: