sourze.se
Artikelbild

Xi Jinping - filosof på tronen?

Kanske kan Xi hjälpa Kina att undvika nationalismens återvändsgränd som för en tid sedan tillämpades mot Japan.

I en artikel i SvD den 23 oktober 2012 under rubriken "Boklig bildning har maktstatus i Kina" skriver Ola Wong om de kinesiska ledarnas behov av bildning.

Wong börjar artikeln på följande sätt: "Diktatorn Mao Zedong må ha varit en tveksam politiker, men ingen kan förneka att han var en skicklig kalligraf - hans yviga penseldrag uttrycker en stor dynamisk personlighet."

Wong skriver att poeterna har varit sällsynta i ledningen i Kina den senaste tiden. Nästan alla har varit ingenjörer, men det kan bli ändring på det när Xi Jinping tillträder som partiledare. Han har varit rektor på Centrala partihögskolan i Peking där han höll straffpredikningar om dagens partikader för deras ytliga bildning. "Våra ledande kadrer måste älska att läsa ... Utan boklig bildning kommer deras kunskaper att åldras och tänkande stelna."

Om förebilderna skriver Wong följande: "Xi har sagt att hans förebilder är Liu Bang, bonden som grundade Han-dynastin 206 f. Kr - 9 e Kr, Kung Liu Bei 221-263 en huvudperson i Asiens mest lästa roman Tre Kungariken samt Song Jiang banditledaren i klassikern Berättelser från träskmarkerna. Genom dessa berättar Xi hur han ser på sig själv. Ingen av dem var särskilt begåvade, duktiga strateger eller krigare Men de kunde samla talanger kring sig och vinna förtroende. Xi ser sig själv som en konsensusbyggare och det är troligen så han tänker leda Kina."

Kanske kan Xi hjälpa Kina att undvika nationalismens återvändsgränd som för en tid sedan tillämpades mot Japan. Ledarna under den gånnga tioårsperioden har betonat en strävan att bygga ett harmoniskt samhälle men detta har långt ifrån varit fallet. Myndigheterna har haft att tampas med oroligheter i Tibet och Östturkistan, där man använde mycket våld för att få kontroll över oroligheterna. Kommer Xi bli en filosof på tronen som Markus Aurelius i Romarriket?


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 08 nov 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: