sourze.se
Artikelbild

Kan vi bota främlingsrädslan?

Beror främlingsfientlighet på en rädsla för specifika grupper och individer från vissa länder, eller beror den på någonting helt annat?

Begreppet främlingsfientlighet, eller rädsla för främlingar, kan för somliga tyckas vara enkelt , medan det för andra är komplext. I sammanhanget hör man ibland saker som "det bubblar under ytan och i folkhemmet" eller "svenskar är inte rasister men...".

Den goda nyheten är - svenskar är inte rasister! Men somliga är rädda för "det okända", i form av människor utifrån, med "annorlunda" kulturer. Den dåliga nyheten är att, vad gäller främlingsfientlighet som begrepp, så råder ett stort tabu i Sverige. Det råder ett tabu kring att tala om integrationsproblem. Det beror på flera saker. Inte minst har det politiska skäl. Det påverkar vilka partier som vinner olika val och påverkar vad journalister skriver, vem eller vilka som tilldelas statliga medel, etc.

Så sent som igår slog det mig - det, som egentligen är självklart att det, som somliga i Sverige är rädda för, kan uttryckas så här:

"Vi vill inte att det ska bli som i Mellanöstern, där folk är krigiska och primitiva och där civila dör varje dag!"

Sverige har ju, till skillnad från Mellanöstern, levt i fred under väldigt många år när man inte har sökt sig till krigszoner, såsom Afghanistan med flera. Mot den bakgrunden är det så enkelt att förstå "främlingsrädslan", eller hur?

Om man accepterar min teori, så blir det fullt förståeligt att till exempel Sverigedemokraterna ogillar islam, med mera. Främlingsrädslan handlar inte så mycket om att människor är olika oss, utan om en inneboende, i allra högsta grad förståelig, rädsla för krig. I Sverige vill man inte ha krig! Det är i alla fall min teori.

Den naturliga följdfrågan blir då: Hur ska vi minska krigen i Mellanöstern, vilket sannolikt också kommer att minska främlingsrädslan hos somliga i Sverige? Det tycks vara tabu i Sverige att tala om Israel-Palestina-konflikten som har pågått sedan staten Israel bildades år 1948. Varför?

Vi måste tillsammans se till att en gång för alla bryta detta ständiga tabu även kring integrationspolitiken, om det vi värnar om verkligen är världsfred.


Om författaren

Författare:
Liolin Vernram

Om artikeln

Publicerad: 08 nov 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: