sourze.se
Artikelbild

Blir digerdöden aktuell igen?

Digerdöden 1350 gav en bättre levnadsstandard för de överlevande. Skulle en framtida digerdöd att ha samma effekt?

Det har kommit en intressant forskningsrapport från Riksantikvarieämbetet. SvD 13/12 skriver om den med rubriken "Digerdöden kan ha gett ett bättre liv". Den rapporten borde väcka debatt nu. Har den någon aktualitet i dagens värld? Ja, det har den i högsta grad.

Den kyrkliga tidskriften Vår Lösen 1974 nummer 6/7 hade ett intressant temanummer om världens framtid. Ett antal experter torgförde där sina åsikter, och det var verkligen inga glada och positiva framtidsutsikter man hade att komma med. Befolkningen då, för 38 år sedan, var mellan tre och fyra miljarder. Nu är vi väl nästan dubbelt så många. 1974 känns inte som särskilt avlägset, men ändå känns läget som dubbelt värre.

Gunnar Adler-Karlsson förespråkade ett tillväxtmoratorium för att rädda världen. Men de politiker som idag förespråkar det får inget gehör hos 99 procent av befolkningen. Något krismedvetande finns inte alls hos gemene man. Det är bara att köra på tills det händer något ovanligt. Tsunamin i Japan och 11 september i New York rubbar inget, utan var bara ett par spännande nummer i världscirkusen.

Den stora frågan i Vår Lösens temanummer var befolkningskatastrofen som var och fortfarande är mycket akut. "Måste vi bli massmördare?", var rubriken på ett inlägg av författaren Artur Lundkvist. "Det är bättre med en mindre befolkning som lever i egentlig mening människovärdigt än en större som lider nöd och saknar möjligheter till någorlunda meningsfullt liv." Det låter ju vettigt. Men hur kommer man dit när utvecklingen har sin egen logik och där mycket lite går att styra? Världens politiker får göra brandkårsutryckningar hela tiden för att allting inte ska gå överstyr. Och befolkningsfrågan gör man absolut ingenting åt. Politikerna tror att de lever i den bästa av världar och att allting ordnar sig.

Professorn i genetik , Åke Gustafsson, hade ett uppseendeväckande inlägg om hur man ska komma till rätta med den stora befolkningsökningen. Under ett påhittat forskarmöte i Lissabon hade en forskare kommit med ett förslag på hur världens befolkning skulle kunna minska precis som efter digerdöden 1350. Man hade nämligen fått fram tre effektiva virus; ett dödsvirus som ofelbart angriper hjärtats innermuskulatur och snabbt leder till hjärtdöd, ett virus som dödar mannens spermier, och ett virus som dödar kvinnans ägg. Man kan fråga sig om det verkligen kan bli aktuellt i framtiden. Men det ofattbara är inte särskilt långt borta. Skönt att de flesta av oss troligen inte kommer att få uppleva det.Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 17 okt 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: