sourze.se
Artikelbild

Kinas framtida ledare

"Man får hoppas att Xi Jinping är mer utåtriktad när det gäller att föra ut Kinas politik till resten av världen."

I en artikel i Dagens Industri den 8 oktober 2012 med rubriken "Nya ledare väcker hopp" behandlas det faktum att Kina byter ledare på både premiärminister- och presidentposten. Hu Jintao på presidentposten väntas ersättas av Xi Jinping och Wen Jiabao kommer troligen att ersättas av Li Keqiang. Hu och Wen har nu styrt Kina i tio år.

I en artikel i SvD den 29 september 2012 med rubriken "Slaget om Kinas framtida ledarskap" behandlar Johan Lagerkvist samma ämne. Inledningen har följande lydelse: "Vad höstens 18:e partikongress i Kina kommer att föra med sig är ännu höljt i dunkel. Medan Xi Jinping förbereder sig för att ta över som ny ledare för kommunistpartiet växer nostalgiskt nationalistiska krafter i samhället."

Australiens förre premiärminister Kevin Rudd, som talar kinesiska, har följande åsikt om Xi: "Efter att ha tillbringat många timmar i samtal med Xi Jinping har jag lärt känna honom ganska väl, och han är sin egen man, säker på vart han vill ta landet. Jag tror att Kinas nya politiker förstår vad som måste göras."

Det förestående maktskiftet i Kina kan bli epokgörande i sina verkningar. Det faktum att en kines har fått Nobelpriset i litteratur kan få återverkningar åt det positiva hållet, och det är inte en antikommunistisk kines bosatt i utlandet som har fått priset, som var fallet förra gången en kines fick Nobelpriset i litteratur.

Som Lagerkvist påpekar är det osäkert vilken väg Kina kommer att välja. Kommer vänster- eller högerfalangerna i partiet att avgå med segern under den förestående partikongressen? Under det senaste årtiondet har regeringen hankat sig fram och följt en medelväg. Man har bemästrat de många demonstrationer och protestyttringar som har ägt rum. De problem som regimen ackumulerat saknar kanske motstycke, och man måste nu sträva efter en utveckling och förändring med bibehållen stabilitet. Hu Jintao betraktas som träig och tillknäppt och man får hoppas att Xi Jinping är mer utåtriktad när det gäller att föra ut Kinas politik till resten av världen. Man får också hoppas att Kina inte väljer det nationalistiska kortet som hatutbrottet mot Japan när det gäller kampen om några obebodda öar.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 16 okt 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: