sourze.se

En klok bok

"Ångest är lögnens baksmälla."

Pirjo Holmström
Klokbok
Recito förlag
Utgivning: Okt 2012


Jag sitter och slår, till synes på måfå, i Pirjo Holmströms "Klokbok". Mycket bilder och korta, ofta tänkvärda texter. Bilderna är nästan uteslutande naturbilder, dessutom oretuscherade. De är okonstlade och naivt vackra, så som naturen i sig själv. Texten kan svaja på sina ställen, rent språkligt, och gå från rak eller smeksam och lekfullt filosofisk till banal och ofärdig, men budskapet är tidlöst och attraherar mig fullt ut.

Holmström skriver om att erfarenheten inte kommer med åldern. Hon skriver om ordens betydelse, om vad mod och rädsla är och om vikten av att göra ingenting! Här finns dikter och en morgonsaga till författarinnans egen son. Och en hel del att fundera över. Som till exempel detta:

"Rättvisa är bara ett tillstånd som uppstår när några människor upptäcker att de delar samma normer och värderingar."

"Ångest är lögnens baksmälla."

"Klokbok" är en bok att ständigt gå tillbaka till, att slå i till synes på måfå, att känna igen sig i, att bli påmind av och att stanna till hos för att glömma det man lärt sig och lära om från början.

Pirjo Holmström f. 1970 föddes i Stockholm och växte upp i Örnsköldsvik. Pappan var från Finland. Hon har tidigare givit ut självbiografiska "Flashback" och turnerat med fotoutställningen "Mellan himmel och vatten".


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 15 okt 2012 04:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: