sourze.se
Artikelbild

Balotelli - en symbol för ett nytt Italien?

När den färgade fotbollsspelaren Balotelli började sin karriär möttes han av förolämpningar och det hände till och med att man kastade bananer på honom. I årets EM i fotboll blev han en hjälte.

Har Mario Balotellis prestationer i årets EM förändrat italienarnas syn på rasism?

Den omdiskuterade italienske fotbollsspelaren Mario Balotelli har inte haft det lätt i livet. Han föddes 1990 som son till ett invandrarpar från Ghana. Han led av allvarliga hälsoproblem som barn, och föräldrarna kunde inte tillgodose hans behov utan ansökte om hjälp hos socialtjänsten. Mario blev fosterbarn hos familjen Balotelli, där han växte upp tillsammans med fosterföräldrarnas två söner och en dotter. Fosterföräldrarna kunde inte adoptera honom eftersom de inte fick de naturliga föräldrarnas medgivande och därför kunde han inte få italienskt medborgarskap förrän han fyllde arton. Den 13 augusti 2008 fick han ett italienskt id-kort av staden Concesios borgmästare. Mario Balotelli, eller "Super Mario" som han ofta kallas, har alltid hävdat att han är italienare. "Jag är italienare, jag känner mig italiensk och kommer alltid att spela i det italienska landslaget", har han sagt.

På Marios hemsida kan man läsa hela hans historia, och i en artikel från la Gazzetta dello sport kan vi läsa hans berättelse om hur han har svårt att förlåta sina biologiska föräldrar, och att han kallar de italienska föräldrarna för "mamma och pappa". Han berättar också om sin uppväxt och att det var jobbigt att vara annorlunda än kompisarna.

Balotelli har kallats världens mest uppseendeväckande fotbollsspelare och kanske är det sant. Han är känd för många omdiskuterade uppträdanden även utanför fotbollsplanen. Ett exempel är när polisen efter en bilolycka hittade 55 000 kronor i hans bil, och han på frågan om varför han körde omkring med så mycket pengar i bilen svarade: "Jag har råd". En gång slängde han upp 1000 pund i baren på en pub och bjöd laget runt. Han blev också känd för att ha gjort slut med sin flickvän med ett sms. Flickvännen, Melissa Castagnili, hämnades genom att läsa upp sms:et i italiensk tv.

Även på planen är det svårt att inte lägga märke till den snabbe, mörke fotbollsspelaren. Han erkänner att han har svårt att stå emot provokationer; "Om någon knuffar mig på planen trycker jag ner hans fot". Han har blivit utvisad många gånger på grund av sitt aggressiva beteende, men när han efter matchen mot Tyskland i EM i år sprang och kramade sin adoptivmor kunde man inte låta bli att känna ömhet för denna starka kille. "Jag tillägnar min mamma de två målen", sade Balotelli i intervjuer efter matchen. "Hon är inte ung längre och har åkt hela vägen hit för att se mig."

Balotelli började spela fotboll i kyrkans barngrupp när han var fem år. Han har sedan fortsatt, trots att den italienska mamman Silvia ansåg att basket vore bättre med tanke på hans längd. Hans passion för fotboll var stor och 2006 började han spela i det italienska laget Inter. I en match mot fotbollslaget Juventus under fotbollssäsongen 2008-2009 blev han föremål för rasistiska körer, och under en vistele i Rom blev han attackerad av ett gäng ungdomar som slängde bananer på honom.

Det var länge sedan nu och känslan är att Italien har accepterat att ha en anfallare med ovanligt mörk hy. Man kan älska honom eller hata honom för hans starka personlighet, men hudfärgen känns inte längre viktig. Det verkar som att hans stora insats i årets EM var nyttig för många.

Journalisten Matteo Crucco skriver att Balotelli är en symbol för det nya Italien, som har flera färger och äntligen kan jämföras med Frankrike. I så fall kan vi väl bara tacka honom?
Källor:
Corriere della Sera
Repubblica
www.vm-fotboll.se
it.wikipedia.org
www.mariobalotelli.it


Om författaren

Författare:
Annika Widén

Om artikeln

Publicerad: 15 okt 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: